Beléptünk az influenzaszezonba: már a háziorvosoknál az oltóanyagok!

Hivatalosan is megkezdődött az influenzaszezon: ennek legalábbis biztos jele az, hogy a napokban megérkeznek-megérkeztek a patikákba és a háziorvosokhoz a vakcinák. A Baranya Megyei Kormányhivatal szerint mintegy 50 ezer oltóanyag érkezett már. A vírus persze még nem jelent meg, de a megelőzésnek most van itt az ideje!

A patikákba szintén a napokban szállítják az oltóanyagot, amit receptre lehet kiváltani. A vakcinák ára pár ezer forint körül mozog, ennyit érdemes az egészségünk érdekében áldozni. Az orvosok azt is hangsúlyozzák, hogy fontos minden évben beoltatni magunkat, a hatóanyag nem tart évekig, bármennyire is kényelmes lenne.

A háziorvosok között országosan mintegy 1,3 millió vakcinát osztanak szét – ez ugyanannyi, mint tavaly – amelyet az úgynevezett „kockázati csoportba” tartozók kaphatnak meg: szívbetegek, kismamák, cukorbetegek, immunhiányos betegségben szenvedők. Négyezer olyan is elérhető lesz, amit a 3 év alatti (de több mint fél éves) gyermekeknek adhatnak be.

Csak egy szúrás, és nyugodtan vészelhetjük át az év eleji időszakot

A Baranya Megyei Kormányhivatal tájékoztatása szerint 50 ezer oltóanyagot már kiküldtek, a háziorvosok pedig már át is vették őket. Nagy baj, hogy a tavalyi adatok szerint az ingyenes oltóanyagok 60 százaléka fogyott csak el, az orvosok is hasonló kihasználtságról számoltak be.

Figyelem: járványról még szó sincs, egyelőre csak a prevención a hangsúly. Ugyanis a beadott oltás 2-3 hét után kezdi kifejteni a hatását, így aki most, szintén 2-3 héten belül látogat el háziorvosához, annak nem kell aggódnia a december végén – január elején beköszöntő járvány miatt, ami aztán egy hónapig érezteti hatását főként a hatvanon felüliek körében, nem egyszer súlyos szövődményeket okozva.

Persze ezek az időpontok gyakran változnak is, köszönhetően az időjárás szélsőségeinek is. Az orvosok szerint a kevés napfény miatt ilyenkor nem mellesleg már D-vitaminhiány is kialakulhat, ezért is fontos beoltatni magunkat.

Hirdetés