Bemutatták a jövőt Pécsen!

Bár a robotok számát tekintve Dél-Korea, Japán és Németország áll az élen, nemsokára akár Pécsett is nyírhatják a robotok a füvet vagy épp telepíthetnek virágokat a kertbe. Csütörtökön a Szentágothai János Kutatóközpontban mutatták be a – nem is olyan messzi – jövőt a pécsieknek. 

hirdetés
Uránia Mozi

Előnyünkre vagy hátrányunkra válhat az, hogy minden megállás nélkül fejlődik? – többek között erre a kérdésre kereste a választ a pécsi egyetemen megtartott Jövőkonferencia, amelynek keretében robotokat, végtagokat és szobrokat készítő nyomtatókat lehetett megcsodálni.

Kiskertek, amik maguktól fejlődnek

Létezik olyan veteményes, ahol sem kapálni, sem öntözni nem kell. Csak élvezni az ott megtermelt gyümölcsöt, zöldséget. A robotok világában ugyanis már évekkel ezelőtt kifejlesztették azt a típust, amely képes elvetni a magot, majd olyan szinten gondozni a növényt, hogy az embernek csak a terméssel kell foglalkoznia.

Schlepp Péter pécsi villamosmérnök, informatikus szerint a robotika hihetetlenül gyorsan fejlődik, és meg fogja változtatni az emberek életét. A robotok elvégezik majd helyettünk a monoton tevékenységeket, de ezzel párhuzamosan számos új szakma alakulhat ki, hiszen azok tervezése, építése, karbantartása, programozása munkát is ad majd.

A „bármi” kinyomtatása

Pécsett nemrég mutatták be azt a műbőrt, ami képes vérezni, ha megszúrják. Már ezt is egy 3D-s nyomtató segítségével állították elő. De Pécsett fejlesztik azt a művégtagot is, ami elektronikával ellátva sokkal precízebben képes segíteni a viselőjének.

Egy ilyen „nyomtatott” kéz 1 millió forintba kerül, míg egy hasonló művégtagért akár 8-9 millió forintot is elkérhetnek

– Nemcsak a precizitás az előnye ennek a művégtagnak, hanem hogy olcsóbb is, valamint a nyomtató segítségével folyamatosan lehet gyártani viselőjének az újabb és újabb művégtagot, ha esetleg a korábbit kinőné vagy eltörné. Ez főként gyermekeknek nagy segítség – mondja a pécsi Péter Attila, aki azon dolgozik, hogy akár egy éven belül rászorulókon is segítsen ez a fajta kar.

Az egészségügy és ezen belül a sebészet a következő 50 évben várhatóan sokkal nagyobb fejlődésen fog keresztülmenni, mint az elmúlt több száz évben – mondják a szakemberek. A robotsebészettel soha nem látott lehetőségek nyílnak meg.

A jövő művészete

Nem kell utaztatni a szobrokat, elég e-mailen elküldeni a „fájlt”, ami kinyomtatható a kiállítás helyszínén 

Pécsett, az országban elsőként mutatták be a 3D-s nyomtatást a művészetben is. A jövőben ennek köszönhetően már nem biztos, hogy utaztatni kell a pécsi egyetemisták szobrait. Elég lesz, ha egy fájlban átküldik azt a kiállítónak, aki a kiállítás helyszínén nyomtatja ki azokat. Külföldön már van erre példa, idehaza a Pécsi Tudományegyetem alkalmazná a módszert először.

A jövő bűntényei – internetes bűnözők

Pécsi pszichológus hallgatók is tanulják már, hogy a jövőben nem feltétlen kell a bűnözőket „kergetni”, elég csak az internetre fellépni, ott rájuk találhatunk.

– Egyre nagyobb teret hódít az internetes bűnüldözés, már az Interpolnak is külön szektora van ennek megszűrésére. A csempészet és a tolvajlás sem a kiskertből való eltulajdonítást jelenti, a bitcoin rendszernek köszönhetően már az interneten zajlik a kisüzemi csempészet – avat be a részletekbe Esztergomi Gergely, aki pszichológusként foglalkozik a jövő bűntényeivel.

Hirdetés