Benéztünk a kertvárosi rendelőbe!

Tavaly májusban kezdődtek meg az új kertvárosi rendelőintézet kialakításának munkálatai, nemsokára a kertvárosi betegek, páciensek is felkereshetik Pécs harmadik rendelőintézetét, amit mi már be is jártunk!

hirdetés

A Csontváry-sétányon található volt Pétáv-irodaház helyén épül Pécs harmadik rendelőintézete. A korszerű, modern kertvárosi egészségcentrumot tavaly májusban kezdték el kialakítani, idén március 20-án pedig már fel is kereshetik a betegek az új intézményt, melyet a végső simítások előtt Csizi Péter országgyűlési képviselővel és Dergez Erikával, az Egyesített Egészségügyi Intézmények ápolási igazgatójával jártunk be.

A védőnői szobából már csak a védőnők hiányoznak

Csizi Péter kiemelte, hogy a rendelő kialakítását szakmai vita előzte meg, amelynek során a Honvéd kórház helyett a központi, jobban megközelíthető Csontváry utcát választották az intézmény helyéül, amivel a Kertváros Konzultáció során a városrészben élők is egyetértettek.

Szerelik be a padokat

Hozzátette, hogy a rendelőre a közepes méretű magyar városnak megfelelő nagyságú Kertvárosban élőknek nagy szükségük volt már, főként annak tükrében, hogy az elmúlt évek során olyan fontos fejlesztések zajlottak le itt, és zajlanak jelenleg is, mint az ezrek által rendszeresen használt kertvárosi kormányablak, az épülő Nemzeti Kosárlabda Akadémia, valamint a szintén előkészülőben lévő új kertvárosi központi játszótér.

A készülő szemészeti rendelő belülről

Ahhoz, hogy a munkák tavaly megkezdődhessenek – folytatta – meg kellett szerezni az épületet, elő kellett teremteni a fejlesztéshez szükséges forrást, elkészítették a terveket, beszerezték az engedélyeket, végül pedig kiválasztották a kivitelezőt, amely egy pécsi vállalkozás lett. Természetesen az orvosokkal és szakmabeliekkel is egyeztettek, hogy korszerű ellátásban részesülhessenek a kertvárosi páciensek. A nyílászárókat már kicserélték, korszerűsítették a fűtést és a melegvíz-rendszert, valamint az egész épületet akadálymentesítették – mondta az országgyűlési képviselő.

A gyógytornaterem bordásfalai már a helyükön

Dergez Erika a rendelőben – ahol épp a frissen érkezett várótermi padokat csomagolták ki és szerelték be – elmondta, hogy az intézményben minden olyan alapvető szolgáltatást biztosítanak majd, amelyek ma a város másik két rendelőjében megtalálhatóak, elérhetőek.

Így a beruházás során a négy háziorvosi, két gyermek háziorvosi rendelő mellett kialakítottak a védőnők számára is egy nagy irodát, továbbá helyet kapott a rendelőben egy anyatejgyűjtő helyiség, egy belgyógyászati rendelő, egy nőgyógyászati rendelő, szemészeti szakrendelés, kardiológia, ultrahangos rendelő, fizioterápiás és gyógytorna-helyiség, és – talán a legfontosabb – mintavételi labor is.

Utóbbiról Dergez Erika elmondta, hogy a kertvárosiaknak nagyon megkönnyíti majd az életét, hiszen a vérvétel fárasztó folyamat, mely után a városrészben élő időseknek – akik eddig kénytelenek voltak beutazni a Lánc utcai, vagy az uránvárosi rendelőhöz – megterhelő volt a hazautazás, amit március 20-tól szerencsére már megspórolhatnak.

Folyik a munka, hogy március 20-án megnyithasson az intézet

A várva várt kertvárosi rendelő megnyitásának napján várják a betegeket az orvosok, valamint azok, akik szoktak, vagy szeretnek vért adni, ezt is megtehetik a frissen elkészült laborban.

Megérdemlik a kertvárosiak

Mindez nagyon jól hangzik, de megkérdeztük a kertvárosiakat is, hogy mit szólnak ahhoz, hogy lesz saját rendelőjük.

Szűcs István, kertvárosi lakos elmondta, jó, hogy nemsokára már a kertvárosi intézetbe járhat, mivel eddig vérvételre az uránvárosi rendelőbe járt, ahol mindig sokat kell várnia, több órát. Zimmer Tibor, aki a Csontváry utcai buszmegálló mellett árulja mézét, kiemelte, hogy azért fontos számukra, hogy megnyílik a rendelő, mert így megspórolják az utazást másik rendelőkhöz, és hát – mint mondta – Kertváros már nagyon régóta megérdemelte, hogy saját egészségügyi intézménye legyen.

– Nem hiszem, hogy lenne olyan kertvárosi, aki ne örülne annak, hogy ennyiféle szakrendelés lesz a közelben. Különben megnéztem én már, körbejártam, nagyon szépen megcsinálták, köszönet érte a városnak – mondta.

Tavaly még így nézett ki

Wawra Józsefné, kertvárosi nyugdíjas hölgy szerint is itt volt az ideje, hogy Kertváros saját rendelőt kapjon.

– Mindig ígérték, hogy majd lesz, de most végre eljutottunk oda, hogy lett is rendelőnk. Itt élek már régóta, és nagyon örülök, hogy nem kell többet kibuszoznom a Veress Endre utcába, vagy a Lánc utcába – mondta.