Bezár a Kodály Központ, a Bóbita, sok program elmarad, már a múzeumok is becsukják a kapukat

Színfürdőben a Kodály Központ

A járványveszély a pécsi kulturális intézményeket is keményen sújtja. Bezár a Kodály Központ, a Bóbita Bábszínház, elmaradnak a Zsolnay-negyedbe szervezett programok, ahogy a Pécsi Kulturális Központ és a Janus Pannonius Múzeum programjai is. Ugyanakkor még így is marad lehetőségünk a kultúrafogyasztásra, de közel sem rózsás a helyzet.

hirdetés
Uránia Mozi

Bezár a Kodály Központ és a Bóbita Bábszínház

A Pannon Filharmonikusok és a Filharmónia Magyarország közös döntése alapján március 16-tól bezár a Kodály Központ jegypénztára, az intézmény látogatását pedig határozatlan időre felfüggesztették a pécsiek előtt. A hangversenytermet fenntartó Zsolnay Örökségkezelő Nkft. a járványveszély lecsengése után törekedni fog az elmaradt rendezvények pótlására, újra meg fogják azokat rendezni, a korábban megváltott jegyek érvényesek maradnak. Amennyiben valaki nem kíván az új időpontokban részt venni a rendezvényeken, a jegyeket vissza tudják váltani, de ennek módjáról a későbbiekben tájékoztat a cég.

Egy ideig üresen fog állni a hangversenyterem

Rúzsa Magdi koncertjének már meg is van az új időpontja: október 12-én 19 órától lép színpadra a Kodály Központban.

Kérdésünkre a ZSÖK-nél elmondták, hogy a kormány és a város által elrendelt intézkedéseknek megfelelően működnek tovább, így tehát elmarad minden rendezvényük. Tehát a Zsolnay Kulturális Negyed, a Kodály Központ, a Művészetek és Irodalom Háza 100 főnél nagyobb beltéri, illetve 500 főnél nagyobb kültéri rendezvényei nem lesznek megtartva. Mivel az intézkedések visszavonásig érvényesek, így a cég folyamatosan tájékoztatja a honlapján és a Facebook-oldalain a közönséget, hogy mely programok érintettek.

A bábok is pihennek kicsit

A fentieknek megfelelően a Bóbita Bábszínház előadásai is határozatlan ideig elmaradnak, továbbá a bábmúzeum is zárva tart.

Mint azt lapunkkal közölték, az állandó kiállítások nem esnek az intézkedések hatálya alá, így ezek jelenleg üzemelnek, mindaddig amíg egyéb rendelkezés nem lép életbe.

Kérdésünkre, hogy a felkészült-e a ZSÖK egy esetleges teljes bezárásra, a következőket válaszolták:

Látva a vírus hatását illető tendenciákat, elképzelhető a teljes bezárás. Amennyiben erről kormányzati vagy önkormányzati döntés születik, megtesszük a szükséges lépéseket. Ebben az esetben a munkavállalók otthonról, távmunkában dolgoznának, és csak azok járnának be, akiknek feltétlenül szükséges a helyszíni munkája a negyed működése és biztonsága érdekében.”

FRISSÍTVE

Hétfő délután a ZSÖK közleményben tudatta, hogy a korábbi döntésekkel ellentétben a rendezvények törlése mellett bezárják minden kiállításukat.

A Kulturális Negyed területén található vendéglátó egységek maguk dönthetnek a nyitvatartásról.

A ZSÖK esküvőhelyszíneinek személyes ügyfélszolgálata is zárva tart.

Áprilisig biztosan nem zenél a Pannon Filharmonikusok

A Pannon Filharmonikusok koncertjei április 4-ig biztosan elmaradnak – tudtuk meg a zenekartól. Kérdésünkre elmondták, hogy a szimfonikus zenekarokban az a speciális munkakörülmény, hogy egy nagy csoportban, egymástól alig fél méterre ülnek a muzsikusok, és a fúvósok a levegőt a vonósokhoz fújják, hatalmas kockázatot rejt a vírus terjedésében.

Áprilisig nem állnak színpadra

A zenekarnál elmondták, hogy a koncerteket ugyan lehetne átmenetileg pótolni online közvetítéssel, azonban a Kodály Központ technikailag nincs felkészülve a stream lehetőségére.

Megtudtuk, hogy a muzsikusok jelenleg otthon tartózkodnak, átvették az április végéig feldolgozandó kottaanyagokat, és otthoni munkavégzés keretében, alkalmanként a zenei vezetők és a szólamtársak online egyeztetései mentén készülnek egyénileg a koncertekre és gyakorolnak.

A Kodály Központ gyakorlóhelyiségei egyébként használhatók egyénileg, biztosítják ehhez az online időpontfoglalásos terembeosztást és az elszeparált munkát, a higiénés biztonságot és minden információt a helyes kézmosástól a betegség esetén szükséges tennivalókig.

Kérdésünkre, hogy mennyire érinti súlyosan a zenekar működését a helyzet, a következő választ kaptuk:

„Mivel a Pannon Filharmonikusok az ország egyik legsikeresebben működő előadóművészeti nonprofit gazdasági szervezete, a bevételei jelentős tételt jelentenek a működésében. A vírustól való fenyegetettség elhúzódása jelentős gazdasági károkat okozhat, és a menedzsment azon dolgozik, hogy ezek a károknak a lehető legkisebb hosszú távú hatása legyen. A legfontosabb, hogy mindenki megőrizze az egészségét, hogy a veszélyhelyzet elmúltával minél hamarabb el lehessen kezdeni dolgozni.”

A Pécsi Kulturális Központ is bezár

Kövesi Mária, a Pécsi Kulturális Központ igazgatója elmondta, hogy a Veress Endre utcai főintézmény mellett annak részegységei is bezárnak, tehát nem lesz nyitva az Apáczai Művelődési Ház, a Tolsztoj utcai Apáczai Közösségi Ház, a pécs-szabolcsi Szent Mihály Ház, a Király utcai Belvárosi Közösségi Tér, valamint a PKK somogyi, patacsi, régi kertvárosi intézményei sem.

Már a múzeumok sem fogadnak látogatókat 

Mindeddig úgy volt, hogy a Janus Pannonius Múzeum összes pécsi múzeuma a megszokott nyitvatartási rend szerint várja a látogatókat, ám a helyzet hétfőn délután megváltozott, amikor Péterffy Attila polgármester közleményben rendelte el az összes intézmény bezárását a vírusra való tekintettel.

Végezetül még egy rossz hír: Orbán Viktor március 16-ai bejelentése szerint pedig a járvány idejére a mozik is bezárnak.

Hirdetés