Bognár Szilvia: „Kevesebb színház a pénzügyekben, több a színpadon, igazgató úr!”

Bognár Szilvia alpolgármester

Cáfolja Rázga Miklós pécsi színházigazgató minapi, a Fidesz-közeli Pécs Aktuálon megjelent nyilatkozatának több állítását Bognár Szilvia, Pécs alpolgármestere.

207 millió forinttal kevesebb támogatásból kell gazdálkodnia a Pécsi Nemzeti Színháznak, mint tavaly – nyilatkozta Páva Zsolt volt kampányfőnökének Rázga Miklós, aki azt is hozzátette, emiatt nem indul újra az igazgatói posztért. A direktor kijelentette: „Az önkormányzati támogatás 47 millióval kevesebb, mint tavaly; valamint tavaly 160 millió forint TAO-pótló, kiegészítő támogatást kaptunk, pályázati úton, de idén nincs ilyen pályázat. A többi színháznál ez a támogatás beépült az állami támogatás részébe“.

hirdetés

Rázga nyilatkozata azután jelent meg a lapban, miután a Pécsmának Bognár Szilvia alpolgármester beszámolt arról, hogy a pécsi önkormányzat öt évre megegyezett a kormányzattal a Pécsi Nemzeti Színház támogatásáról.

Megkerestük a pécsi önkormányzatot azzal, hogy reagáljanak Rázga állításaira. (A Pécs Aktuál cikkében nem szerepel, hogy megkeresték volna kérdéseikkel a pécsi önkormányzatot vagy Bognár Szilviát, pedig az alpolgármester korábban interjút is adott nekik.)

Bognár Szilvia alpolgármester a Pécsmának elmondta, szemben az igazgató állításával, ahogy tavaly, úgy idén is 317 millió forint támogatást biztosít az önkormányzat a színház számára. Ez is a minisztériummal kötött megállapodás része. 270 milliót már megkapott az intézmény – ez egyedülállóan magas arány a többi szervezethez képest –, az év hátralévő részében érkezik további 47 millió forint. A minisztériummal született megállapodásnak ez is része, érdemes nem figyelmen kívül hagyni, hiszen ez a pécsiek jelentős hozzájárulása a pécsi teátrum színvonalas működéséhez – véli az alpolgármester.

A következő négy évben a színháznak kiszámítható pénzügyi mozgástere lesz és összesen több száz millióval több forráshoz fog hozzájutni, mivel az állami támogatás változatlan szinten tartása mellett az önkormányzat fokozatosan, évről évre emelni fogja az intézménynek juttatott összeget – hangsúlyozta Bognár Szilvia.

Az idei 317 milliót

  • 2021-ben 52 millióval
  • 2022-ben 104 millióval
  • 2023-ban 157 millióval
  • 2024-ben 215 millióval

fejeli meg a város, az állam pedig minden évben hozzátesz ehhez 527 millió forintot. Négy év alatt tehát több mint fél milliárddal emelkedik a Pécsi Nemzeti Színház önkormányzati támogatása.

Bognár Szilvia beszélt arról is, hogy korábban az állam által biztosított „tao-pótló” támogatás már nem létezik, de vannak más tematikus pályázatok, amelyek révén plusz pénzekhez juthatnak a színházak.

„Rázga Miklós elfelejtette említeni, hogy a színház idén is nyert 39 milliót állami pályázaton, és erre a jövőben is folyamatosan lehetősége lesz az intézménynek tematikus pályázati kiírások miatt, azaz lehet pótolni a kieső bevételt. Az államtitkársággal folytatott tárgyalásaink során az államtitkár hangsúlyozta, hogy ezeket a lehetőségeket biztosítani fogják. Bízunk abban, hogy a járványveszély elmúlásával a direktor növeli a jegyeladásból származó bevételt is, amivel bővülhet az intézmény költségvetése” – fogalmazott az alpolgármester.

Mint elmondta, a városvezetés Pécs örökölt gazdasági helyzete ellenére példaértékű arányú támogatást biztosít a színházának, ráadásul öt évre rögzítetten jelentős mértékű évenkénti emeléssel. Az alpolgármester kijelentette: az igazgató által elmondottakkal ellentétben nem minden vidéki színház esetében épült be az idén már nem létező „tao-pótló” forrás az állami támogatásba, hiszen minden esetben egyedi elbírálás történt. Arra is van példa, hogy ahol az állami támogatás jelentős mértékben emelkedett, emelkedett vele együtt az önkormányzati támogatás is, vagy ezzel párhuzamosan más kulturális szervezetnél nem számíthattak a tavalyihoz hasonló dotációra. Ez utóbbi azért fontos momentum – magyarázta Bognár Szilvia -, mert Pécs kivételes helyzetben van a vidéki magyar városok között, hiszen hatalmas kulturális intézményrendszere van, és ugyan eltérő mértékben, de az állam a város minden intézményét támogatja. Bár a ZSÖK-nek idén még nem utalták a hosszú távú szerződésben meghatározott összeget, egyéb források érkeztek a városba – tette hozzá, példaként a Pannon Filharmonikusokat, a Pécsi Balettet és Bóbita Bábszínházat is említve. 

„Lehet, hogy egyes vidéki színházak költségvetésétől némileg elmarad a pécsié, de a teljes kulturális intézményrendszerünk az országban egyedülállóan kiterjedt, számos magas színvonalon működő kulturális műhelyünk van, amelyekbe szintén érkezik állami támogatás, összességében sokkal több, mint a vidéki városok többségébe” – mondta az alpolgármester.

Bognár Szilvia reagált arra a bejelentésre is, hogy Rázga Miklós a kevesebb támogatás miatt nem kíván újra indulni az igazgatói pozícióért. Mint mondta, sorra érkeznek a potenciális pályázók megkeresései az önkormányzathoz, látszik, hogy a szakmát izgatja a PNSZ direktori posztja, azaz látnak fantáziát és szakmai lehetőséget az itteni munkában és ebben a társulatban. Az alpolgármester elmondta, gazdálkodási szempontból hagyott némi kívánnivalót a színház működése korábban: az intézményt működtető cégnek például csak azután lett üzleti terve, hogy az új városvezetés a tavalyi év végén az igazgatót erre kötelezte. Emlékeztetett: a cégnek a tavalyi évben részletfizetési lehetőséget kellett kérnie a NAV-tól, hogy ki tudja fizetni a bérek után fizetendő kötelező járulékokat.

„A Pécsma újságírójának megkeresése után, megismerve Rázga Miklós nyilatkozatát, nem tudtam egyértelműen eldönteni, hogy a leköszönő direktor a kulturális kormányzatot kritizálja-e vehemensebben a vidéki társulatok közötti súlyozás miatt, vagy Pécs városvezetésével szemben támadó, amiért a pécsiek pénzéből több mint 2 milliárd forintot tudunk felelősségteljesen a színház működtetésére csoportosítani a következő öt évben” – fogalmazott Bognár Szilvia. Hozzátette, amennyiben a város és a minisztériumok között megkötött szerződés értelmében történnek a pénzügyi teljesítések a kormány részéről is, a kulturális szervezeteinkben biztosított a színvonalas szakmai munka pénzügyi háttere. 

Az alpolgármester végül Rázga Miklósnak is üzent: „Kevesebb színház a pénzügyekben, több a színpadon, igazgató úr!”

Hirdetés