Bognár Szilvia: lehetőség lesz szakmai párbeszédre Weöres Sándor szobrának ügyében

Bognár Szilvia alpolgármester nyílt levélben válaszolt a pécsi Fidesznek az erősen megosztó Király utcai Weöres Sándor-szobor lehetséges átköltöztetésével kapcsolatban és tett egyelőre pontot az ügy végére. 

Nagyon pörög a sajtóban a 2014 novemberében emlékezetesen botrányos körülmények között felavatott Király utcai Weöres Sándor-szobor lehetséges átköltöztetésének ügye. Az ominózus avatón transzparensekkel megjelent tüntetők nem a szobor milyensége, nem a minősége miatt akadtak ki – noha kiakadthattak volna azért is –, hanem az alkotás felállításának körülményei, azon belül pedig főként a megpályáztatása és alkotója miatt tüntettek többször is.

Böszörményi István szobrász liszttel szórta be a szobrot

Nagy port kavart ugyanis, hogy Kligl Sándor, a Weöres-szobrot „elkövető” szobrász a Nemzeti Kulturális Alap azon bizottságnak volt a tagja, amely a szobortámogatásokról döntött. A történetet színezte, hogy Kligl felesége az Emberi Erőforrások Minisztériumának közigazgatási államtitkára. Annak a minisztériumnak, amely rendelkezési jogot gyakorol az NKA felett. Az NKA 5 millió forinttal szállt be a 18,4 millió forintba fájó szobor költségébe, melynek jelentősebb részét az önkormányzat fizette. Az összegre nyilván nem Kligl pályázott, hiszen az kimerítette volna az összeférhetetlenség definícióját.

Böszörményi István pécsi szobrász egyrészt a fentiek miatt szórta be liszttel a szobrot az avatás napján, ugyanakkor főként annak minősége miatt tüntetett.

„Nálam az első és legfontosabb ok a szobor minősége. Ez a szobor méltatlan Weöres Sándorhoz. Ez egy zsánerszobor, gyakorlatilag egy giccs. Pécs eddig ezektől a szobroktól eddig nem volt annyira sújtva, mint más városok. A második ok az, hogy az a tény, hogy a város különböző szakvélemények dacára egy ilyen minőségű munkát mégiscsak megrendelt, mélységesen elkeserítő. Pécs városvezetése véleményem szerint betegesen vonzódik a gyenge minőségű művészeti alkotások iránt. A harmadik az, hogy az a módszer, ahogy Kligl Sándor szobrait megfinanszírozták” – mondta lapunknak a lisztezés után garázdaságért bűnösnek ítélt szobrász az eset után.

A fentiekhez hozzá tartozik az is, hogy miért épp liszttel szórta be a szobrot:

„Betegesen irtózom attól, hogy kárt tegyek műalkotásokban. Az ilyen radikális akcióhoz tehát olyan anyagra volt szükség, ami semmilyen kárt nem okoz, és annak látszatát sem kelti. A liszt ráadásul maradéktalanul tisztítható” – mondta Böszörményi.

Saját alkotását tisztogatja Kligl Sándor

A szobor ellen egyébként a Művészeti Kar jelenlegi dékánja, Lengyel Péter akkoriban egy petíciót is indított, amiben azt írták, hogy a szobor méltatlan a pécsi képzőművészethez. Ebben a petícióban elég keményen fogalmaztak a szobor minőségét illetően:

„Pécsen eddig sikerült megőriznie ártatlanságát a közelmúltban az országot elárasztó „posztszocreál”, giccses zsánerszobrok áradatával szemben. Ennek következtében Kligl Sándor szobra nem egyéb, mint vizuális erőszak, seb a város arcán!”

Arról, hogy a szobor Pécsre kerül, Páva Zsolt korábbi polgármester döntött, aki akkor többször elmondta, hogy kedveli Kligl szobrait.

Hol van jó helyen?

A szobor jelenlegi átköltöztetési mizériája akkor kezdődött, amikor a gondola.hu oldalon megjelent egy cikk arról, hogy a városvezetés eltávolítaná a szobrot a Király utca elejéről, és azt a Szent Flórián térre helyeznék át, ugyanis Weöres a tér kisvendéglőjének környékén többet mozgott, mint a városházánál. A gondola.hu cikkéből kiderül, hogy Bognár Szilvia alpolgármester a szobor átköltöztetésével kapcsolatban megkereste Kliglt, aki ahhoz nyilván nem járult hozzá.

Ezután jött a helyi Fidesz, akik június 25-én sajtóközleményben keltek ki a terv ellen. Csizmadia Péter, a pécsi Fidesz frakcióvezetője a közleményben az avatásakor „meggyalázott” szobrot „stílusában Pécsett egyedülálló és hagyományt teremtő köztéri műalkotásnak” nevezte, ami már „megpihent jelenlegi helyén és a pécsiek valamint a városunkba látogató vendégek által kedvelt kuriózumként díszíti azóta is szeretett városunk emblematikus pontját”.

Csizmadia Péter levelében azt kérte az alpolgámrestertől, hogy álljon ellen annak a nyomásnak, amit olyanok helyeznek a vállára, akik “még Weöres Sándor tintaitatóinak sem lennének alkalmasak”.

Weöres Sándor

Ezután Bognár Szilvia egy kormányközeli megyei hírportálon árnyalta a helyzetet. Mint mondta, helyi művészek és kulturális szakemberek keresték meg a szobor elköltöztetésének ügyével, amit szerintük kezelni kell (ők azok, akik még Weöres Sándor tintaitatóinak sem lennének alkalmasak). A Szent Flórián tér, mint lehetséges új helyszín mellett az alpolgármester nem zárja ki a Csorba Győző vagy a Várkonyi Nándor Könyvtárak épületeinek környékét sem – derül ki a cikkből. Ugyanakkor hozzátette, hogy olyan döntés is születhet, hogy a mű a helyén marad, ha Kligl semmiképp nem járul hozzá egy új helyszínhez sem.

Ezután június 26-án este Bognár Szilvia Facebook-oldalán közölt nyílt levelet, válaszul a Csizmadia Péter által megfogalmazottakra.

„Osztom azt a véleményt, amely szerint sajnálatos dolog, amikor politikusok foglalkoznak „a szoborüggyel”, és ugyanígy előnytelennek és jogosulatlannak gondoltam a politikusi közreműködést a Weöres-szobor kihelyezése pillanatában is. Véleményem szerint a szobor elhelyezését nem előzte meg körültekintő művészetszakmai párbeszéd, és úgy vélem, emiatt sajnos az alkotó is sérült. Akkoriban civilként is nagyon méltatlannak éreztem mind az eljárást magát, mind a mögötte felsejlő körülményeket” – írja az alpolgármester.

Hozzáteszi, hogy nem teheti meg, hogy ignorálja a témát, mert „a szobor kihelyezése és az azt megelőző folyamatok nem voltak elegánsak”.

„A kérdés az, hogy a szobor jelenlegi helye, Pécs legforgalmasabb sétáló utcája és egyben szabadidős helyszíne, megnyugtatóan tükrözi-e Weöres Sándor pécsi kulturális kötődését és tevékenységét? Ismert tény, hogy Weöres Sándor költészetén nevelkednek a gyermekek, ezért talán érdemes megfontolni, hogy az őt ábrázoló szobor helyének hitelesnek kell lennie, ami méltó a költő munkásságához és a várossal való valós kapcsolata bemutatásához” -írja.

Mint írja, a jelenlegi helyzet a szobor kapcsán „lehetőség, hogy azok, akiknek ez szakmai kihívás és küldetés, alternatívákat dolgozzanak ki a szobor helyével kapcsolatban; hogy a kompetens művészek és kulturális szakemberek is megszólaljanak a témában”. Kiemeli, hogy az alkotás művészeti értékét nem tiszte és joga megítélni, abban viszont motivált, hogy kialakuljon egy párbeszéd és szülessen megoldás az ügyben.

Egyelőre itt tart az ügy.

Az egész levelet az alpolgármester Facebookján olvashatják:

Hirdetés