Botrány Kozármislenyben: ÁSZ-vizsgálat és lemondott képviselő

A Pécs melletti városban legrégebb óta képviselőként dolgozó, a testületbe legtöbb szavazattal bejutó Feleki Attila lemondott posztjáról, miután Bíró Károly polgármesterrel nem akart többet egy asztalnál ülni. A képviselők már hónapokkal ezelőtt az Állami Számvevőszékhez fordultak, hogy tisztázzák: mi történt a város vagyonával. 

hirdetés

Az elmúlt években a kormányzati támogatásoknak köszönhetően dinamikusan fejlődő, rengeteg, korábban Pécsen élő és Pécsen dolgozónak otthont adó Kozármislenyben áll a bál.

A volt képviselő szerint az elmúlt időszakban még nem tapasztalt olyan rossz légkört, mint amit a polgármester teremtett az elmúlt években. Mint azt lapunknak elmondta, a képviselő-testület már hónapokkal ezelőtt megszavazta, hogy az Állami Számvevőszék világítsa át a gazdálkodást.

– Azért kértük, hogy kiderüljön, a szerintünk aggályosnak, esetenként talán nem etikusnak tekinthető döntések, lépések jogszerűek-e vagy sem – mondta a lemondott képviselő, majd hozzátette: mivel a korábbi ciklusban az önkormányzatnak nem keletkezett adóssága, ezért 360 millió forintot kaptak a kormánytól az adósságmentes önkormányzatok támogatási körében, valamint 440 milliót az új stadionra, ezek még az előző testület érdemei – de most kapták meg. A gazdasági környezet is sokkal jobb, jobban teljesítenek a vállalkozások a várostól függetlenül, ezért a helyi iparűzési bevételük is több mint száz millióval magasabb lett három év alatt, mint korábban.

– Eközben úgy érezzük, hogy a város vagyona apadóban van, az elődök által felhalmozott megtakarítások eltűnőben vannak, feléli vagyonát Kozármisleny – mondta Feleki, aki azt is hozzátette, döntésében egészségügyi szempontok is közrejátszottak.

A legutóbbi testületi ülésen nem csak Feleki Attila tette szóvá a polgármester ténykedését. Tarcsay Gyöngyvér ugyanis azt mondta, hogy nem Kozármisleny vezetőjéhez méltó az a viselkedés, amit a polgármester követ, így nem lehet tovább egy várost vezetni.

A képviselőtestület a polgármestert megfosztotta attól is, hogy egymillió forint értékhatárig saját hatáskörben döntsön egy beszerzésről, ezt leszállították százezerre – évente összesen 300 ezer forintra, ami a városvezető szerint „cinikus” és a „működést fogja blokkolni”. Egyébként csak Bíró Károly idején volt ilyen magas ez az értékhatár.

Feleki Attila a helyi televíziónak arról is beszélt, hogy Bíró Károly 2006-ban még jegyzőként megpróbálta meggátolni a helyi sportcsarnok megépítését, majd szerinte sikerült azt elérnie, hogy a focistadion a jelenlegi helyére épüljön úgy, hogy a lelátón ülők kénytelenek a Nappal szemben nézni a meccseket, miközben a lakók is pert indítottak a várossal szemben.

A képviselők azt is kifogásolták, hogy a polgármester használta azt a gépjárművet, amit az önkormányzat nyert pályázaton. Feleki szerint ráadásul a négykerék-meghajtású terepjárót kifejezetten a mezőőr számára igényelték, kérdéses az is, hogy valóban csak hivatali célból – legutóbb meg is fosztották annak használatától a városvezetőt.

A polgármesternek voltak olyan húzásai is, hogy miközben egy képviselő, Varga Éva iskolaigazgató egy esztendőn keresztül dolgozott egy később nyertes pályázaton, addig az ezzel kapcsolatos projektvezetői megbízást végül a korábban LMP-s színekben indult képviselőjelöltnek, a művelődési ház igazgatójának adta oda a háta mögött, mondván, „vele tud együtt dolgozni”, holott szakmailag Varga Éva önéletrajzával lett nyertes a pályázat.

Egy másik képviselő egy már megítélt támogatási szerződés részösszegével kapcsolatban érdeklődött, miután a költségvetésben elkülönített forrásról volt szó, ám azt nem kapták meg. A szóban forgó szerződést ráadásul a polgármester nem is írta alá, miközben támogatásról döntöttek.

A Kozármisleny TV felvétele, 2.00-től kezdődik a vita fő része

Mint az ismert, Feleki Attilának komoly szerepe volt a helyi sportéletben, a helyi futballcsapat felfuttatásában és abban, hogy több száz millió forintos támogatást kapjon a kozármislenyi focistadion és a környező sportcélú fejlesztés. A sportra azóta is több száz milliós fejlesztési források önerejét is biztosította; a sportcsarnok világítását, a parkettát és az öltöző felújítását köszönhetik még Felekinek.