Két év után, újra és kibővítve nyitották meg a pécsi Bányászati Múzeum felszíni kiállítását. Az immáron kétszáz emléktárgyat és kőzeteket felsorakoztató tér, érintőképernyős eszközökkel és egy kis kémiai laborral is gazdagodott. 

hirdetés

Újabb felfedezésre hívja a bányászat iránt érdeklődőket az a kiállítás, amit a Káptalan utcai Bányászati Múzeum felszíni részén alakítottak ki.

Bányamanó is segít az eligazodásban

Az ovisokat és kisiskolásokat bányamanóval vezetik körbe a kiállításon

Négy teremben eredeti tárgyak, archív fotográfiák, film- és hanganyagok teszik izgalmassá a pécsiekhez mindig is közel álló bányák világát.

KÉPGALÉRIA 

DSC_6776
DSC_6771
DSC_6769
Bányamúzeum
DSC_6787
DSC_6750
Bányamanó
DSC_6825
DSC_6822
DSC_6816
DSC_6824
DSC_6806
DSC_6804

A mélyben zajló tevékenységeket és technológiákat animációk és játékos, interaktív elemek teszik érthetővé.

A múzeumban egy ásványi labor is helyet kapott, ahol akár kémiaórát is lehet tartani

– Jól tudjuk, hogy a bányászok között élő összetartás példát adott a pécsieknek. Vannak olyan településrészek, melyek nem léteznének a bányászat nélkül, így a XXI. század aktív generációja is sokat köszönhet a bányászatnak. Ez a kiállítás pedig méltóképp őrzi meg a kulturális örökségünk részeként, emlékeztetve erre – mondta Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár.

Hoppál Péter: Pécs régen és most is sokat köszönhet a bányáknak

– Ha a bányászat mint munkakultúra megmentéséről esik szó, akkor most az utolsó órában vagyunk. Igaz, 20-25 évvel ezelőtt még természetes volt, hogy jelen van az életünkben, de hogy mit jelentett ez nekünk, nem ismertük fel. Most kapkodhatunk, hogy ezt a kultúrát továbbörökítsük. Szerencsére maradtak még olyan emlékek és tárgyi eszközök, melyekkel a jövő generációi is megismerhetik a Pécshez és a pécsiekhez közel álló bányákat – hangsúlyozta Páva Zsolt, Pécs polgármestere.

Páva Zsolt: utolsó órában érkezett az értékmentés

Könnyező gomba támadta meg a múzeum föld alatti részét

A Janus Pannonius Múzeum 2014-ben vette át a Mecseki Bányászati Kiállítások
üzemeltetését a korábbi fenntartótól. A múzeum föld alatti kiállítási egységét az ott fellépett gombás fertőzés miatt a következő évben azonban be kellett zárnia,
később a fertőtlenítési munkák során a kiállítási installációkat le kellett bontania.

A megújult felszíni kiállítást a múzeumban már úgy tervezték, hogy a pinceszinten korábban bemutatott témákról is ismereteket szerezhessenek a látogatók.

A föld alatti kiállítóteret egy következő ütem részeként nyithatják majd meg.

hirdetés
Hirdetés