A szakemberek szerint nagyon sok lesz idén a parlagfűpollen, ennek egyébként első jelei már látszanak is. A mostani időjárás ugyanis kedvez a parlagfűnek, viszont nagyon rossz az allergiásoknak.

hirdetés

Él és virul, élvezi a kánikulát

Amíg a kánikulát az emberek egy része nagyon nehezen viseli, a növények kornyadoznak, addig a parlagfű él és virul, mi több, nagyon is élvezi ezt az időjárást. A szakemberek szerint ezért idén nagyon sok pollenre kell készülni az arra érzékenyeknek. Július 1-jétől egyébként már működik az országos felderítőakció, ebben többek között az Országos Rendőr-főkapitányság is részt vesz, helikopterekkel kutatják fel azokat a parlagon hagyott földterületeket, amelyeken szépen eléldegélhet a gyomnövény.

Jelzik, mire számíthatnak az allergiások

Kevés jó hírünk van azoknak, akik allergiások valamilyen növényre: az Országos Közegészségügyi Intézet mérései alapján Pécsett az elmúlt napokban a parlagfűpollen mértéke elérte a magas szintet, ami már minden arra érzékenynél tüneteket okoz, de ugyanez a helyzet a csalánfélékkel is.

Csekély vigasz, hogy az útifű és a libatopfélék pollenje egyelőre olyan alacsony szinten áll, ami nem okoz tüneteket. Az Országos Közegészségügyi Intézet idén már – a meteorológiai intézethez hasonló – riasztást is közöl az előttünk álló napokra, ezt IDE kattintva érhetjük el.

Mit tehetünk, hogy könnyebb legyen?

Az allergiások már a szezon elején beszerezték a gyógyszereiket, de ezen kívül is vannak olyan praktikák, amelyekkel enyhíthetőek az orrfolyással, tüsszögéssel, szemkönnyezéssel járó, rendkívül kellemetlen tünetek. A szakemberek szerint mindenképp mossunk gyakran hajat, lehetőleg naponta, lefekvés előtt, a hajunkban ugyanis könnyen megtapadnak a pollenek. Autóban csak felhúzott ablakkal utazzunk, a pollenszűrőt is érdemes ellenőriztetni. Ezekben a napokban ne a szabadban szellőztessük az ágyneműt, és napozni se feküdjünk ki a frissen nyírt fűbe.

Parlagfű-allergiás? A dinnyével is óvatosan!

A szakemberek előtt közismert, de gyakran az érintettek, az allergiások sem tudják, hogy előfordulhat a keresztallergia is, azaz ha valaki a növény pollenjére érzékeny, tüneteket észlelhet bizonyos ételek fogyasztásakor, vagy akár a meglévő tünetek is súlyosbodhatnak.

Aki a parlagfűre allergiás, bánjon óvatosan például a sárga- és a görögdinnyével, az uborkával, míg aki az egyéb fűpollenektől szenved, az például a paradicsomnál is észre vehet hasonló tüneteket. IDE kattintva nézhetjük meg, ha egy növényre allergiásak vagyunk, milyen étellel kell vigyáznunk.