Betiltják a műanyag szívószálakat és a fültisztító pálcikákat, olvashattuk nemrég több külföldi és hazai áruházlánc hírei között. De mi van a PET-palackokkal és műanyag zacskókkal? Utóbbiaktól a jelek szerint hamarosan búcsút vehetünk, derült ki a napokban. 

A Pécsi Állatkert igazán érdekes és fontos új akváriumot rendezett be a környezettudatos nevelés érdekében. Olyan megrázó információkat olvashatunk rajta, mint például hogy a világ óceánjaiba naponta 2 millió cigicsikk, több mint 1 millió műanyag palack, több mint 600 ezer szívószál és többek között több mint 1 millió műanyag zacskó kerül. Hozzávetőlegesen 9 millió tonna műanyagszemét jut a Föld vizeibe éves szinten, mondta a megnyitón a Pécsi Állatkert zoopedagógusa, Hárságyi Dorottya.

A BBC honlapján pedig nemrég olvastuk a hírt, miszerint a kézmosóba és vécébe dobált kontaktlencsék csak Amerikában évente körülbelül 200 ezer kilogramm műanyagszemetet jelentenek, mely a vizekbe távozik. Habár hazánkban lényegesen kevesebben laknak és így a lencsék lehúzásával is alacsonyabb a szennyeződés mértéke, sokkal környezettudatosabb a kukába dobni az elhasznált látássegítőket a vécé és a kézmosó helyett. Erre viszont az emberek figyelmét kontaktlencse-vásárláskor nem hívják fel külön, hangsúlyozta lapunk kérdésére dr. Esküdtné Lőrincz Irén szemészorvos.

Örvendetes viszont, hogy szigorítást terveznek 2019-től a műanyag zacskók és az egyszer használatos műanyag eszközök kiszorítása érdekében, erről tájékoztatta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) az MTI-t a minap. Várhatóan szeptember végén hozzák nyilvánosságra azt a jogszabálytervezetet, amelytől a forgalmazott műanyag zacskók jelentős csökkenését várja az ITM. A szaktárca hosszú távon ezek forgalmazásának teljes tiltását tervezi.

A közlemény szerint Magyarországon évente több mint nyolcvan darab műanyag szatyrot használnak el fejenként, amelyek nagy része egy használat után azonnal hulladékká válik. A műanyaghulladékok gyakran újrahasznosítás helyett lerakóba kerülnek, még rosszabb esetben a környezetet szennyezik. Ez nem csak az állatfajok elpusztulása miatt jelent óriási kárt, de a műanyagok bekerülnek a táplálékláncba, végső soron az élelmiszerekbe és az ivóvízbe is.

A termékdíjtörvény módosításával várhatóan emelkedik a nagyon könnyű és a könnyű műanyag zacskók díjtétele. Ezek a gyakorlatban jellemzően a boltokban található „letéphető zacskók” és „csíkos szatyrok”. A tervek szerint a műanyag szatyrokra darabszámon alapuló termékdíjat kell fizetni, ami a kereskedőket jobban ösztönözheti arra, hogy ezeket más termékekkel helyettesítsék.

Ezen kívül nő az egyszer használatos műanyag poharak, edények termékdíja, valamint a kör tovább bővül az egyszer használatos műanyag evőeszközökkel, mint például a kanál, villa, kés, keverőpálca és a szívószál – közölte a szaktárca.

A környezetre különösen nagy veszélyt jelentő, oxidatív úton aprózódó műanyag zacskók forgalmazását a szaktárca várhatóan már 2019. július 1-jétől betiltja. Az ilyen szatyrok gyártásánál olyan adalékanyagokat használnak, ami miatt a műanyag idővel kis részecskékre hullik szét, de biológiailag nem bomlik le. Az aprózódás az összegyűjtést is lehetetlenné teszi, viszont megnő a műanyag táplálékláncba történő bekerülésének kockázata. Az ITM tervei szerint 2021. január 1-jétől pedig teljesen betilthatják ezeket a zacskókat.

A szatyrok, szívószálak „eltüntetése” talán csak a kezdet, és hamarosan a környezetre káros hulladékok legnagyobb részét vissza lehet szorítani – legalábbis a környezet iránt aggódók ebben bíznak.

Hirdetés