CMM: A baloldali jelölt nem mond igazat a mecseki fák tömeges eltüzeléséről

A Civilek a Mecsekért Mozgalom (CMM) rendszeresen tartott fórumokat arról, mi is zajlik pontosan a most MSZP-DK-s támogatású polgármesterjelölt által vezetett erőműben. A politikus korábban sem engedte meg a valódi civil kontrollt, és a civilek szerint évente 420 ezer tonnányi fát égettek el.

A CMM akkor tett országos hírnévre szert, amikor az akkor még MSZP-elnök Gyurcsány Ferenc a több tízezer pécsi akarata ellenére a városba akart telepíteni egy nagy hatósugarú radart. A szocialisták ötletét végül a civilek a fideszes városvezetéssel együtt tudták megakadályozni, ugyanakkor most éppen Gyurcsány Ferenc egykori és mostani pártjainak segítségével akar polgármester lenni a pécsi erőmű egykori vezetője, akinek a regnálása alatt azonban több százezer tonnányi fát tüzeltek el a pécsi erőműben.

A civil mozgalom szóvivője, Vicze Csilla szerint a hőerőmű óriási mennyiségű megrendelése tömeges fakitermelést generált, a régió erdeinek pusztítását eredményezte a francia tulajdonban lévő cég évi több milliárdos osztalékszerzése érdekében.

A CMM szerint a Jobbikkal, Momentummal kiegészült MSZP-DK-vezette baloldali tömb jelöltje, Péterffy Attila erőművi regnálása alatt sokszor szerveztek fórumokat a Mecsek erdeinek a hőerőmű kazánjaiban történő beáldozása miatt szakértők, tudósok az erdészet részvételével, de megkeresték Illés Zoltánt, az akkori környezetvédelmi államtitkárt is, aki hivatalos levélben jelentette ki, hogy a tűzifa nagy erőműben való elégetése nem zöld energia.

– A baloldali politikus 2008 és 2015 között vezérigazgatóként durván hárommillió tonna fát égetett el a hőerőmű kazánjaiban elsődlegesen villamosenergia-termelés céljával – mondta Vicze Csilla, aki hozzátette: „mindez 25-30 százalékos hatásfokkal történt”.

A Pécsi Tudományegyetem tudósai már 2008-ban felmérték, hogy a hőerőmű óriáskazánjai évi 420.000 tonna fát nyelnek el. A CMM szerint ezért is csúsztat a baloldali jelölt, amikor  csupán évi 20-22 ezer tonna hengeres tűzifa elégetéséről beszél. Csak a Mecseket említi, valójában az egész régióból szállítottak fát, ezt „elfelejti” bevenni az évi faanyagmennyiségbe – vélekedik a civil szervezet.

Péterffy egyébként a legutóbb a civil kritikákra, és az ezzel kapcsolatos kérdésekre nem reagált érdemben, hanem a saját internetes oldalát ajánlotta, valamint lekezelő módon arra utalt, hogy a mecseki erdőkért aggódó civilek még számolni sem tudnak, így nem lehet velük tárgyalni.

Gyurcsány emberei kaparintanák meg a hatalmat Pécsen

A baloldal magát függetlennek mondó jelöltjét az MSZP és a DK pénzzel is támogatja – legalábbis ezt állította a Momentum Mozgalom szóvivője egy lapinterjúban az év elején, mondván, mögé teszik a szervezetüket, pénzüket, infrastruktúrájukat és aktivistáikat. Megírtuk azt is, hogy információink szerint a baloldali tömb két olyan politikust jelölne győzelmük esetén az alpolgármesteri posztokra, akik a szocialista érában – amikor Gyurcsány Ferenc vezette az MSZP-t – fontos városirányítói pozícióban voltak Pécsen. Egyikük ma a DK elnöke. A politikusok azonban nem pártlogójuk alatt, hanem egy MSZP-P-s politikus civil szervezetének ernyője alá bújva indulnának ősszel.

Hirdetés