CMM: Péterffy az elégetett fa hamujával is megtévesztette a gazdákat

Tucatjával hevertek a zsákok hosszú ideig a baranyai Bogádmindszenten és Hegyszentmártonon, miután csődbe ment az a gazda, aki a Civilek a Mecsekért Mozgalom szerint jóhiszeműen kapott fahamut a mostani baloldali polgármesterjelölt, Péterffy Attila által vezetett hőerőműből. A gazda milliós bírságot kapott a hatóságtól, miközben a CMM szerint a baloldali jelölt vezette hőerőmű a komoly költségekkel járó hulladékkezelési eljárást így sorozatban megúszhatta azzal, hogy ormánsági gazdák földjeire került a talajjavításra alkalmatlan hulladék. 

hirdetés

A CMM szerint továbbra sem elfogadható és védhető a baloldali polgármesterjelölt, Péterffy Attila azon védekezése, miszerint „csak” pár tízezer tonnányi fát égettek el regnálása alatt az erőműben. A most elszámoltatást ígérő Péterffy a szervezet szerint a nemzetközi egyezményekkel szemben egyetlenegyszer sem engedte meg a spontán civil kontrollt az erőműben, amivel ténylegesen átláthatóvá lehetett volna tenni, hogy mi zajlik a létesítmény falai mögött.

A szervezet ugyanakkor levegőből elképesztő mennyiségű hengeres fáról készített felvételt, s úgy számolnak, hogy nagyjából 3 millió tonnányi, erre a célra kivágott fát tüzeltek el az erőműben Péterffy irányításával. (A CMM szerint éppen a cégvezető saját előadásán vetített egyik ábrája is bizonyítja: évi nagyjából 420 ezer tonna erdei fát – hengeres fát és aprítékot – égettek el, ami a regnálása alatti időszakra vetítve, 7 év alatt 2,94 millió tonnát tesz ki.)

Ezzel együtt nemcsak az eltüzelt fa okozott környezeti károkat a Mecsekben, hanem a végtermék elhelyezése is súlyos kérdéseket vet fel.

Vicze Csilla, a CMM szóvivője szerint ebbe a problémahalmazba sétált bele jóhiszeműen egy ormánsági gazda is, akinek erre a történetre ráment a saját cége.

A szóvivő szerint ugyanis a fahamutól Péterffy akárhogy is, de szabadulni akart, ezért „passzolta” el azt az ormánsági gazdáknak. Úgy véli, hogy a gazdákat meg is tévesztette azzal, hogy a hamu talajjavításra alkalmas, sőt Péterffy ezen állítását egy kirendelt szakértő meg is cáfolta abban a perben, amelyben az egyik ormánsági gazdát sok millióra bírságoltak meg a hőerőműből származó hulladék elhelyezése miatt.

A tarvágás híve védi a baloldali jelöltet

A neves pécsi professzor, Kellermayer Miklós szerint a szovjet típusú, „győzzük le a természetet” gondolkodásmódot tükrözi annak az erdésznek a nyilatkozata, aki a mecseki fairtások miatt védelmébe vette Péterffy Attilát, az MSZP-DK által segített polgármesterjelöltet. A CMM szerint a régimódi erdész szakmailag elavult szemléletét bizonyítja, hogy a tarvágás híve a folyamatos erdőborítást biztosító szálaló gazdálkodás helyett. A nyugdíjas erdészen kívül – aki egyébként egy svindlis telekügybe bukott bele polgármesterként – egy másik erdész is kiállt Péterffy mellett, igaz őt éppen a Fidesz-kormány idején építették le a zalai erdészettől. Ő azonban azt is elkottyintotta, hogy nem volt elég a pécsi erőműnek a mecseki erdőség, hiszen még Zala megyéből, azaz tőlük is rendeltek fát.

Legutóbb is megkérdeztük Péterffy Attilát, hogy mi mit szól ahhoz, hogy olyan erdészek védik meg, akik egy pécsi professzor szerint szovjet típusú gondolkodás alapján érvelnek fakivágások mellett, ám érdemben nem válaszolt, hanem személyeskedve, lekezelően válaszolt konkrétumok nélkül.