Csak egy önkormányzati cégvezető kapja meg teljes éves prémiumát

Ma kapják meg a pécsi önkormányzati képviselők az önkormányzati cégek vezetőinek 2020-as prémiumáról és 2021-es prémiumfeltételeiről szóló előterjesztést – értesült lapunk. Egyetlen cégvezető kapja csak meg prémiumkeretének száz százalékát. A jövő évi jutalmak is súlyozott feltételekhez vannak kötve.

Ruzsa Csaba gazdasági ügyekért felelős alpolgármestert kérdeztük meg arról, mit tartalmaz az előterjesztés, amit az illetékes bizottságok július végén tárgyalnak majd a városházán.

– A városvezetés tartja az ígéreteit, nemcsak a pécsiek, hanem a pécsi cégvezetők felé is. Számukra – több esetben Pécsre hazahívott menedzserekről van szó – azt ígértük, hogy fizetésüket előre meghatározott célfeladatok teljesítése után ezekkel arányos prémium egészíti majd ki – mondta el a PécsMa.hu-nak az alpolgármester.

– A cégvezetői prémiumok a korábbi gyakorlattal szemben már nem járnak automatikusan, célalapú értékelést követően, a valós teljesítmény alapján kaphatják meg a cégvezetők. Nem véletlen, hogy egyetlen kivételtől eltekintve senki sem kapott 100 százalékos értékelést – fogalmazott Ruzsa Csaba.

Az alpolgármester arról is beszélt, hogy a 2020-ra meghatározott üzleti célok mellett egy új szempont is megjelent, a pandémia hatásainak kezelése. Itt három szempontot értékelt a városvezetés:

  • munkahelyek megőrzése a pandémia idején – úgy oldotta-e meg a cégvezető a feladatokat, hogy az önkormányzat által foglalkoztatott létszám nem csökkent;
  • ahol a gazdálkodás és az üzleti eredmény lehetővé tette, ott bérfejlesztést hajtottak végre;
  • a helyi cégek megsegítésére intézkedéseket dolgoztak ki és hajtottak végre.

Ruzsa hangsúlyozta, van olyan vezető, aki távozott, de az elvégzett munkáját értékelte a városvezetés, és a jogszabályoknak megfelelően a teljesítményének megfelelő prémiumot megkapja, amennyiben a képviselők erre rábólintanak.

Mutatjuk, hogy a cégvezetők a munkaszerződésük szerinti prémiumkeret hány százalékát kapnák meg:

Pétáv, Vida János: 100%

Tettye Forrásház, Brandstätter Gábor: 86% (nem teljes év)

Pécsi Vagyonhasznosító Zrt., Szabó Szilárd: 87,5%

Pécsi Városfejlesztési NZrt., Csúcs Zoltán: 91%

Biokom Nkft., Meixner Barna: 90% (nem teljes év)

Pécsi Állatkert Közhasznú NKft., Siptár Dávid (távozott posztjáról): 81%

A 2021-es prémiumkeret kifizetését is súlyozott feltételekhez, célokhoz köti az önkormányzat vezetése. A Pétáv, a Biokom, a Tettye, a PVF, és az állatkert esetében négy, a PVH esetében öt feltételt, prémiumcélt határoztak meg.