Csütörtökön gyűrűs napfogyatkozást figyelhetünk meg Pécsett!

Június 10-én Pécsett részleges, gyűrűs napfogyatkozás válik láthatóvá, már ha derült lesz az ég. A jelenség maximuma a szakemberek szerint 12:42 perckor következik be, amikor is a Nap 5 százaléka kerül a Hold mögé. A legközelebbi napfogyatkozás 2022. október 25-én lesz, és bár akkor jóval nagyobb – körülbelül 30 százalékos – kitakarásra számíthatunk, de ki tudja, hogy derült lesz-e az ég? Érdemes biztosra menni, csütörtökön 12:10-től várja az érdeklődőket a Pécsi Planetárium csapata. 

hirdetés
Uránia Mozi

A jelenség szabad szemmel kevéssé lesz látható, a Planetárium Baráti Kör tagjai azonban ingyenes bemutatót tartanak a Zsolnay Kulturális Negyedben, mely keretében biztonságos szűrőkkel ellátott távcsövön keresztül lehet megnézni azt.

A hazánkban utoljára 2015-ben megfigyelhetővé vált égi jelenség olyankor alakul ki, amikor a Hold éppen a Nap és a Föld közé kerül, ezért a Hold árnyékot vet a Földre. Ez a mostani pedig különleges, úgynevezett gyűrűs napfogyatkozás lesz, ami azt jelenti, hogy még azokon a földrajzi helyeken – mint Kanada és Szibéria északi részén – sem takarja ki teljesen a Hold a Napot, ahol az pontosan középen halad át előtte: vagyis a Hold a fedés maximuma idején sem képes teljesen kitakarni a Napot, hanem egy ragyogó fénygyűrű veszi körbe a sötét holdárnyékot.

Pécsett azonban csupán 5 százalékos lesz a takarás, így csakis speciális eszközzel tudjuk jól megfigyelni azt. Szerencsére ezt a Zsolnay-negyedben biztosítják az érdeklődők számára.

A szakemberek ugyanakkor figyelmeztetnek: habár a mostani fogyatkozás kismértékű lesz, kifejezetten óvakodjunk a házi megfigyelőmegoldásoktól: ne nézzünk például szűrő nélkül, szabad szemmel a napba, de hiába próbálkozunk „hunyorgásos” technikával, kormozott üveggel, napszemüveggel, analóg filmmel, diaképpel, CD-n és DVD-n átnézve is. Ezekkel bizony szemünk épségét kockáztatjuk, ugyanis akár észrevétlenül is átbocsátják a káros sugarakat. Csakis speciális távcsövön és szemüvegen, esetleg hegesztőszemüvegen át nézzük tehát!

Dr. Gyenizse Péter, a Zsolnay-negyed planetáriumának előadója lapunknak elmondta, habár az idei jelenség nem lesz akkora élmény, mint az 1999-es teljes napfogyatkozás volt, sőt, szabad szemmel valószínűleg alig látható majd, speciális távcsövekkel így is érdekes megfigyelésnek számít.

Hozzátette, az égi jelenség viszonylag hosszú ideig lesz megtekinthető Pécsett: 12:10-kor kezdődik, mikor is az egyébként nem látható Holdnak a széle érinti a Napot és egy kis „harapást” ejt rajta, majd ez folyamatosan fokozódik a 12:42 perces tetőzésig, aztán újra egyre csökken. 13:14-kor lesz vége. Mint a csillagász mondta, körülbelül a középső fél órában bármikor érdemes megnézni, amennyiben az időjárás is úgy akarja. A szakember szerint a kulcs a derült idő.