Még Elvis is énekelt az 1956-os forradalom tiszteletére

Összegyűjtöttünk néhány olyan dalt, amiket 1956-ban hallgattak, vagy éppen a forradalom apropóján születtek, vagy azzal összefonódtak. 

hirdetés

A Ray Evens által komponált Whatever Will Be, Will Be számot Hollós Ilona adta elő, Ahogy lesz, úgy lesz címmel hazánkban. A dalt 1596 után nem lehetett hosszú ideig játszani a rádiókban.

Szintén amerikai feldolgozás volt az emigrációba kényszerült ’56-os magyarok dala, a Honvágy is, amelyet Boros Ida énekelt fel éppen a forradalom napján.

Később például a ’80-as évek kultzenekara, a Kontroll Csoport is feldolgozta a művet.

Az olasz főváros egyik nagy focicsapata, a Lazio indulója is kapcsolódik az 1956-os szabadságharchoz. Az Avanti Ragazzi di Buda első versszaka így szól magyarul: “Előre budai srácok, előre pesti srácok, diákok, földművesek, munkások, a nap nem kel fel többé keleten”.

A dal egyébként számos, nem éppen az ’56-os forradalom eszmeiségének megfelelő jelentésréteggel bővült – erről ITT lehet olvasni – , mindenesetre nekünk, magyaroknak a dal önmagában sokat jelenthet.

A Szabad Európából akkoriban például Bill Haley and Comets-től a See you later alligatort lehetett meghallgatni, ez volt a nyugati világ egyik legnagyobb slágere abban az évben.

Elvis Presley az Ed Sullivan show-ban 1957-ben énekelt a magyar forradalomban elesettek tiszteletére.

Egy klasszikus mű is összefonódik a szabadságharccal. Ahogy a Fidelio is írja, október 23-án éjjel a forradalmárok egy mobil rádiós kocsit telepítettek a Parlamenthez, és innen folytatták a rádióadást, telefonvonalak segítségével. Zene gyanánt néhány bakelitlemezre bukkantak, rajta Beethoven Egmont-nyitányával. Később ezt számtalanszor játszották, így lett a forradalom egyik himnusza a mű.

A Szabad Európa rádió 1956-os október-novemberi adásfolyamának felvételébe pedig most még bele is hallgathatunk: 

Hirdetés