Donald Trump: Orbán Viktor nagyon jó munkát végzett

Az Amerikai Egyesült Államok elnöke, Donald Trump magyar idő szerint este nyolc óra után néhány perccel fogadta Orbán Viktor miniszterelnököt a Fehér Házban – írja az Origo.

Az amerikai politikus az M1 aktuális televízióban és a CNN amerikai hírtelevízióban is közvetített képsorok szerint az épület egyik bejáratánál személyesen fogadta a magyar kormányfőt, akivel kezet fogtak, üdvözölték a fotósokat, majd beléptek az épületbe, ahol megkezdődött a hozzávetőleg egyórásra tervezett megbeszélésük.

A Fehér Ház a magyar miniszterelnök fogadásáról szóló múlt heti közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy a két politikus tárgyalására Magyarország NATO-csatlakozásának huszadik évfordulója alkalmából kerül sor. A megbeszélésen az előzetes tájékoztatás szerint kereskedelmi, energetikai és kiberbiztonsági kérdésekre összpontosítanak.

– Orbán Viktor nagyon jó munkát végzett, biztonságot teremtett Magyarországnak – mondta Donald Trump az Ovális Irodában. Az amerikai elnök örömét fejezte ki a találkozó miatt.

– Örülünk, hogy együtt küzdünk az Egyesült Államokkal az illegális bevándorlás és a terrorizmus ellen, és a keresztény közösségek védelméért – mondta Orbán Viktor. Ezt utána Donald Trump meg is köszönte a magyar miniszterelnöknek.

– Orbán Viktor kemény ember, de nagyon jót tett az emberekkel. Tisztelik az emberek – mondta Donald Trump kérdésre, majd hozzátette, hogy Magyarország a NATO tagja, „és nagyon jó tagja”.

– Magyarországon az emberekkel, az emberekért dolgozunk, ez a jelszó – mondta Orbán Viktor.

Ezt követően Orbán Viktor a magyar és az amerikai delegáció plenáris ülésen vesz részt.
A tervek szerint a két politikus az energiabiztonságról, a védelmi együttműködésről, a kétoldalú kapcsolatokról, valamint a regionális biztonsági kérdésekről egyeztet – hangzott el az M1 Híradójában.

Utoljára 14 éve járt magyar miniszterelnök hivatalos látogatáson az amerikai elnöknél. Magyarics Tamás Amerika-szakértő azt mondta: Magyarország és az Egyesült Államok jelenlegi vezetése sok kérdésben hasonlóan gondolkodik.

Orbán Viktor politikája figyelemre méltó és követendő

A magyar és az amerikai elnök találkozója azt jelzi, Orbán Viktor meghatározó vezető az Európai Unióban – mondta Halkó Petra, a Századvég nemzetközi elemzője kedd reggel az M1 aktuális csatornán.

Az elemző szerint nem véletlen, hogy Orbán Viktort éppen most hívták meg, és az sem, hogy az amerikai külügyminiszter, Mike Pompeo lemondta berlini útját.

Mindenképpen üzenetértékű, hogy a magyar miniszterelnök és az amerikai elnök egy stratégiai és szövetségi szempontból rendkívül értékes találkozót tartott az európai parlamenti választás hajrájában – hangsúlyozta.

Az üzenet pedig nem más, mint, hogy Orbán Viktor politikája figyelemre méltó és követendő – tette hozzá az elemző.

Megerősödött a két ország kapcsolata

-Sikerült megerősíteni minden tekintetben Magyarország és az Egyesült Államok stratégiai szövetségét – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök kedden Budapesten, miután hazatért Washingtonból.

A kormányfő – az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ épületének átadásán – a találkozót értékelve azt mondta: “jól mértük fel a helyzetet valamikor a 2010-es évek elején”. Világos, hogy nagy változások előtt áll a világ, és “ennek a szelét hamarosan érezni is fogjuk” – kommentálta a megbeszélést Orbán Viktor.

A miniszterelnök a közelgő európai parlamenti (EP-) választásról is ejtett néhány szót, úgy fogalmazva, hogy a magyaroknak kultúrájuk megőrzése a tét.

Szavai szerint ma Európát olyan emberek vezetik, akik “nagy hívei a kulturális önfeladásnak”, akik “nem bánják, ha a kontinensünk kulturálisan feladja magát”, hiányzik a gondolkodásukból az a dimenzió, amely ahhoz szükséges, hogy Európa meg tudja védeni kulturális identitását.

Márpedig a magyaroknak semmi sem fontosabb annál – mondta -, minthogy “azok maradjunk, akik voltunk”.

“Ezért olyan képviselőket akarunk küldeni az EP-be, akik nem pártérdekeket, egyik vagy másik pártcsaládot, hanem Magyarország nemzeti érdekeit képviselik majd ott, és ebben a kultúrának kiemelt, döntő szerepe lesz” – jelentette ki Orbán Viktor.

Erős, célratörő vezetőnek nevezte az amerikai elnököt Orbán Viktor a Facebook-oldalára kedden feltöltött videójában.Donald Trump erős, “világosfejű” vezető, célratörő ember, aki pontosan tudja, hogy mit akar – mondta a miniszterelnök. A miniszterelnök washingtoni találkozója után közölte, Donald Trump felkészült volt és Magyarországról is mindent tudott, amit tudni kellett, és az volt a célja, hogy jó együttműködés jöjjön létre a két ország között.

“Azt hiszem, hogy ennek érdekében sokat tettünk egy kiváló hangulatú és a kölcsönös tiszteleten nyugvó megbeszélésen. Jó nap volt ez Magyarország számára” – hangsúlyozta Orbán Viktor.

A miniszterelnök elmondta: nosztalgikus érzései voltak, hiszen 18 év után újra a Fehér Házban, az Ovális Irodában fogadták. Először 1998-ban Bill Clinton elnökkel találkozott ott, majd később George W. Bushsal. Megjegyezte, a mostani elnök – a fent részletezett okok miatt – másfajta vezető, mint az eddigiek voltak.

Hirdetés