Hétfőn rövid, de velős videóval jelentkezett be dr. Bodnár Imre a Baranya 1-es országgyűlési választókerület előválasztási csatájába. A pécsi ügyvédet a legtöbben a városi önkormányzat és cégeinek főátvilágítójaként ismerik, az Orbán-rezsimmel kapcsolatos véleményét sose rejtette véka alá. Szerencsétlennek tartja az „elszámoltatás” kifejezést, de amit ma alatta értünk, megvalósíthatónak és szükségesnek gondolja országos szinten is elvégezni, a NER bukását követően. A két pécsi választókerület ellenzéki előválasztásának összes jelöltjével készítettünk interjút, így most a frissen bejelentkezett pécsi ügyvédnek is feltettük kérdéseinket.

– Egyedül jutott erre az elhatározásra vagy felkérték, hogy induljon?

– Többen megkerestek azzal, hogy induljak, köztük olyanok is, akiknek adok a véleményére. Az ötlet ezekből a megkeresésekből táplálkozik. Úgy gondoltam, hogy most van erre lehetőségem, időm, energiám. 

– Miért döntött így?

– Azért, mert úgy látom, a legutolsó pillanatban vagyunk ahhoz, hogy változást érjünk el ebben az országban. 

– Ezt értem, de van két jelölt a Baranya 1-es választókerületben az előválasztásra. Miért lenne Ön jobb, mint ők?

– Ha megnézzük azokat az országokat, amelyekben előválasztások vannak, akkor azt látjuk, hogy azok felrázzák a választói közeget, a szavazóbázist. Minél több jelölt van egy előválasztás során, annál jobban tudjuk mozgósítani a szavazóinkat. Mindhárman nyilván egy kicsit máshogy kampányolunk majd, némileg eltérő üzenetekkel, ami a sokszínűséget szolgálja. Az én fő üzenetem az elszámoltatás lesz. 

– Azért szállt be tehát, hogy komolyabb legyen a verseny, nagyobb legyen a tét?

– Azt tapasztalom, hogy az emberek az elmúlt évek közéleti, politikai küzdelmeit látva kicsit elfáradtak. Ezt az enervált közeget muszáj valahogy megmozdítani a jövő áprilisi siker érdekében. Másrészt viszont azt is látom, hogy komoly társadalmi igény van arra, hogy minél szélesebb körű legyen az előválasztás, hogy a választópolgárok több lehetőség közül tudjanak választani. Mindenkinek az az érdeke, hogy igazi csaták legyenek a választókerületekben az előválasztáson, hiszen ez spannolhatja fel az Orbán-rezsimet elzavarni akaró ellenzéki szavazókat, ami az egyik garanciája lehet az éles választások megnyerésének. 

– Nem volt elégedett a választási lehetőségekkel a választókerületben?

– Én inkább úgy mondanám, hogy lesz három jó jelölt, a választópolgárok majd döntenek, döntésüket pedig mindannyian tiszteletben fogjuk tartani. Szeretnék a másik két jelölttel megállapodni abban, hogy csináljunk egy példamutató kampányt, amelynek során versengünk ugyan, de megtartjuk a kulturált kereteket. 

Beszélt velük egyébként a videó megjelenése óta?

– Mellár Tamással már igen, ő kifejezetten örült neki, hogy egy újabb jelölt száll be a küzdelembe.

– Független jelölt lesz?

– Igen.

– Az előválasztás hatpárti konszenzussal megalkotott szabályai szerint kell lennie egy pártnak, amely beáll Ön mögé. Melyik lesz az? Az MSZP-Párbeszéd, a DK, és a Momentum foglalt.

– Így van, legalább egy pártnak befogadó nyilatkozatot kell tennie, ami lehetővé teszi, hogy az aláírásgyűjtést a jelölt megkezdje. Meg fogom keresni az összes pártot, amely erre jogosult, reményeim szerint valamelyikük pozitívan reagál majd. Egy párt egyébként több személynek is adhat befogadó nyilatkozatot.

– Melyek lesznek a kampányban a főbb üzenetei? 

– Aki engem ismer, tudja, hogy az én legnagyobb problémám az, hogy elindult az ország egy olyan úton, amelyen a jogállamiság és a demokrácia súlyosan sérül. Számomra az egyik legfontosabb kérdés ezek helyreállítása. A másik, hogy azoknak a legalábbis eltűrt bűncselekményeknek, amelyeket egyesek elkövettek, következményei legyenek. Ha vannak olyan állampolgárok, akik következmények nélkül követhetnek el bűncselekményeket, akkor rendkívüli mértékben sérül a jogállamiság. Ezt a helyzetet meg kell szüntetni. Úgy tudjuk megszüntetni, ha az elkövetőket bíróság elé küldjük. Így lehet visszaállítani azokat a jogállamisági normákat, amiket a Fidesz szisztematikusan leépített. 

– Ez fontos országos téma, de mi lesz a legfontosabb helyi üzenete?

– A Baranya 1-es körzet országgyűlési képviselőjének legfontosabb feladata egyértelműen a város és a választókerület fejlesztése. Az, hogy itt a lehető legtöbb fejlesztés valósuljon meg, és ezáltal javuljon az emberek életminősége.

– A pécsi önkormányzatnak végzett munkájából tud-e, fog-e építkezni?

– Amikor Péterffy Attila felkért az átvilágítás vezetésére, akkor már arról beszélgettünk, hogy Pécsett egyfajta labort kell létrehozni, egy szisztémát, amit majd szélesebb körben, országosan is lehet majd használni. Az elszámoltatás szót egyébként nem szeretem, mert benne van az, hogy egy adott körben célzottan kell találni valamit, holott nem erről van szó. Hanem arról, hogy egy bizonyos időszak közpénzgazdálkodási gyakorlatát megnézzük, és abból kiemelünk olyan tételeket, amelyek szemet szúrnak. Ezen tételek környezetét megvizsgáljuk, és amennyiben ott szabálytalanságot találunk, akkor mérlegeljük, hogy csupán ki kell javítani egy rossz gyakorlatot, vagy feljelentést kell tenni.

– Péterffy Attila nemrég terminátornak nevezte. Mit szól ehhez?

– Ha a céltudatos, megalkuvás nélküli munkát díjazta ezzel, akkor elfogadom a szerepet.

– Mikor és miért kezdett el intenzívebben foglalkozni politikai kérdésekkel?

– 2010 után. Az ügyvédi pályafutásom alatt szép lassan kialakult bennem az a képesség, hogy ha leül velem szemben egy ügyfél, rövid idő alatt meg tudom állapítani, ha nem mond igazat. Nos, ez az érzés Orbán Viktorral kapcsolatban egyre többször kerített hatalmába, és elkezdtem nagyon nem komfortosan érezni magam a bőrömben.

Egy idő után annyi ügy volt, hogy állandósult. Most soroljam fel őket? Nem árt időnként megtenni, mert sokan elfelejtették a korábbi botrányokat. Katasztrofális módon cseréltek gazdát a trafikok, az Elios-ügy pécsi iratait szinte naponta olvasgatom. Elnézést, de milyen dolog volt az, hogy a baltás gyilkost hazaengedték, ahol fáklyás felvonulással és lakodalommal várták? Gruevszkit állami Skodával lopták be Magyarországra. Milliárdok tűntek el stadionépítés közben vagy lényegültek át alapítványi és TAO-pénzekké, így aztán nem titok, hogy Polt Péter tevékenységétől nem vagyok elragadtatva. 

Privát, vagy katonainak álcázott repülője csak keveseknek van, de kastélyt csak a lúzerebb NER-lovagok nem szereztek maguknak. Szinte nem telik el úgy nap, hogy ne hallanám: csak a nemzeti konzervatív oldal képes ezt az országot vezetni. Kire gondolnak? Mészárosra, Rogánra, Habony Árpádra, Farkas Flóriánra, Borkaira, Kaletára, esetleg a Szájer Józsefre?  De ott van a Paks 2, a letelepedési kötvények ügye vagy a termőföld-osztogatás, az orosz és kínai hitelek, a lélegeztetőgép-üzlet és most a Pegasus kémszoftver-botrány. Hosszan tudnám sorolni, de a NER valódi arcát akkor ismertem meg, amikor az úgynevezett Zsolnay-háborút Bachar Najari oldalán végigharcoltam. Ott minden ízében megmutatta magát ez a velejéig romlott, beteg rendszer.

– Polt Pétert az elsők között sorolta, miért?

– Én már ügyvédkedtem, amikor Györgyi Kálmán volt a legfőbb ügyész. Soha nem éreztük, hogy a szakmai munkát a politikának rendelné alá. Sokkal demokratikusabb világban éltünk akkor, a rendszerváltás után, mint most. Megtörtént, aminek soha nem szabadna, az igazságszolgáltatásba vetett bizalom mérhetetlen alacsony szintre került. A politika játszik az igazságszolgáltatással, azt érezzük, hogy bizonyos ügyekben feltartóztatja, és most már vannak ügyek, amelyekben, hát, finoman szólva is inspirálja. Én ilyennek gondolom Töröcskei vagy Bige ügyét. Sajnos már önmagában az is baj, ha ez egyáltalán bárkiben felmerül, de a Zsolnay-ügy óta nincsenek illúzióim.

Névjegy
Dr. Bodnár Imre 1972-ben született Pécsett. Édesapja a Pécsi Tudományegyetem büntetőjogi tanszékén oktatott, mellette ügyvédkedett, innen ered a családi inspiráció a jogi pályához. Iskoláit (Petőfi Sándor Úti Általános Iskola, Leőwey Klára Gimnázium, PTE) Pécsett végezte, 1999 óta a városban dolgozik ügyvédként. Ma is itt él, 20 éve házas, három gyermeke édesanyja szintén jogászként dolgozik.