Egy meggyilkolt lengyel pap csontját adományozták a kocsmából lett kertvárosi kápolnának

A kommunista hatalom utasítására 1984-ben meggyilkolt lengyel pap, Jerzy Popiełuszko csontdarabkája került a Panoráma presszóból tavaly kialakított II. János Pál-kápolnába. A kis csontereklyét Pécs varsói testvér-plébániájának vezetői és tagjai adományozták az új kertvárosi kis templomnak.

Csütörtökön érkeztek meg Varsóból azok a különleges csontereklyék a kertvárosi II. János Pál-kápolnába, melyeket a pécsi II. János Pál Római Katolikus Plébánia lengyel testvér-plébániájának delegációjának tagjai adományoztak a nem kifejezetten jó hírű Panoráma presszóból újjászületett szép kis templomnak.

A Panoráma presszó már egy éve a múlté, átvette helyét a II. János Pál-kápolna

Tudni kell, hogy az ilyen és ehhez hasonló ereklyék tisztelete az egyházzal egyidős, hiszen kezdetben a keresztények temetkezési helyei mindig a mártírok helyeit jelölték meg, és igyekeztek ott szentmisét bemutatni, ahol egy híres szent csontjai nyugodtak.

A szentmisével kísért eseményen Bognár Szilvia alpolgármester elmondta, hogy a csontok az 1984 októberében meggyilkolt Jerzy Popiełuszko lengyel római katolikus pap, a varsói Kosztka Szent Szaniszló egyházközség vértanúvá vált volt káplánjának holttestéből származnak. A halála után szentté avatott népszerű varsói papot a lengyel kommunista államhatalom rendőrei ölték meg politikai megrendelésre azért, mert prédikációi miatt a rendszer ellenségének vélték: elrabolták, összeverték, megkötözték, majd egy követ kötöttek a lábához és a Visztulába dobták.

Jerzy Popieluszko

Holttestét másfél héttel később találták meg, közel 80 kilométerre a tett helyszínétől. A gyilkosság egész Lengyelországban hatalmas felzúdulást váltott ki, 1984. november 3-ai temetésén több mint negyedmillió ember jelent meg, köztük a Szolidaritás vezetője, Lech Wałęsa is.

Az alpolgármester beszédében kiemelte, hogy Jerzy Popiełuszko a hitet, a jóság eszméjét, a szolidaritás fontosságát hangsúlyozta egy olyan történelmi időszakban, amikor a hit megélését korlátozták és büntették, mikor a hatalom nem gyakorolta a jóság eszméjét, és amikor a szolidaritást csak a politikai ellenzék képviselte. Mint mondta, Popiełuszko hangot adott eszméinek, miközben tudta, hogy ezért élete veszélybe kerül. Hozzátette, hogy a pap meggyilkolása „a kommunizmus falából jó pár téglát kivert”.

Kövesi Ferenc plébános és Bognár Szilvia alpolgármester

– Azért jöttem el erre az eseményre, mert úgy gondolom, hogy a városvezetés azt képviseli, hogy ugyan lehet, hogy különbözőek vagyunk és különbözően gondolkodunk a világról, de vannak olyan közös értékek, mint például a jóság, a szolidaritás és a szeretetbe vetett hit, amelyek közösséggé tudnak formálni egy várost – mondta Bognár Szilvia.

Kövesi Ferenc plébános az egybegyűltek köszöntésekor emlékeztetett arra, hogy Udvardy György volt megyéspüspök 2019. január 1-én alapította meg Kertvárosban a Szent ll. János Pál Római Katolikus Plébániát, melyhez filiaként hozzácsatolta Nagyárpádot, Postavölgyet, Gyódot, Keszüt és Kökényt is. Mint mondta, azért volt szükség a plébánia létrehozására és a kocsmából lett kápolna megépítésére, hogy a kertvárosiakat könnyebben meg tudják szólítani.

A varsói boldog csontdarabkája (Fotó: Pécsi Egyházmegye)

– Kicsi a kápolna, de a közösség formálódik. Az első évben már több mint 40 keresztelőt tartottunk a kápolnában. A jövőben a tervünk az, hogy bővítjük az épületet, de egy új templom építését is tervezzük Kertvárosban – mondta.

A csontereklyét Mayer Mihály volt pécsi megyéspüspök mutatta be a szentmisén.