Egy napra Pécsre hozza Argentínát a Tangó Ünnep

P. Horváth Tamás író, önkormányzati képviselő Öt torony című regényében írt arról, hogy Pécs szerb megszállása után, 1922-ben a pécsi városvezetés betiltotta a tangót, amire persze a nép nagyjából fittyet hányt. A képviselő a PécsMa.hu-nak elmondta, ez a bizarr helytörténeti momentum adta az ötletet arra, hogy a tangó és az argentin kultúra köré egy minifesztivált szervezzenek. Felvették a kapcsolatot az argentin nagykövetséggel, akik a rendezvény mellé álltak.

A szeptember 23-ai Tangó Ünnep szimbolikus eseménnyel indul: Péterffy Attila polgármester és Hernán María Patino Mayer nagykövet aláírnak egy nyilatkozatot, ami újra engedélyezi Pécsett a tangót.

A rendezvény nyilvános része csütörtökön 17 órakor a Széchenyi téren Tangó show-val indul, ahol a Tango Harmony Budapest zenekar zenél. 17.30-tól táncház kezdődik, a közönség is megtanulhat tangózni. Közreműködik a Club Cubano tánciskola, a PTE Táncoló Egyeteme és a PTE Táncegyüttese, valamint a Vecsési Tangó Stúdió.

20 órától a világzene, a komolyzene, és a jazz műfajok által létrehozott könnyed Piazzolla-est következik, szintén a téren.

Közben 18 órától „Magyar–argentin kapcsolatok a XXI. században” címmel előadás, majd kerekasztal-beszélgetés lesz a Művészetek és Irodalom Házában diplomaták és civilek részvételével.

Ugyanitt 20 órától az 1978-as, Argentínában megrendezett labdarúgó-világbajnokság emlékezetes argentin–magyar meccsének húszperces összefoglalóját lehet megnézni, utána pedig beszélgetés következik.

A Tangó Ünnep előrehozott programjaként a Fiesta Grafika című kiállítást a Pécsi Galériában az argentin nagykövet nyitja meg ma 18 órakor. Magyarországon most először látható kilenc latin-amerikai ország – Argentína, Brazília, Kolumbia, Kuba, Ecuador, Mexikó, Paraguay, Peru, Uruguay – huszonhat grafikusművészének munkája.

Október 1-jén a Pannon Filharmonikusok is csatlakozik az „argentin őszhöz”: két argentin és egy spanyol zeneszerző műveit adja elő a zenekar a zene világnapján, Meláth Andrea operaénekes, és Giovanni Guzzo hegedűművész közreműködésével.