Egy pécsi férfi rakta le a több tonnányi szemetet Komló és Mánfa között

Mint arról még tavaly decemberben, az ünnepek előtt beszámoltunk, valaki egy olasz rendszámú kamionnal illegálisan rakott le mintegy 40 tonnányi szemetet Komló és Mánfa között. A szó szerint mocskos ügyben nyomozás is indult, legújabb rendőrségi információink szerint pedig el is kapták a tettest, meglepő módon egy 39 éves pécsi férfit.

Tavaly december végén a Szabad Pécs írta meg elsőként azt a szomorú esetet, ami Komló és Mánfa között, a 6543-as számú közúttól néhány méterre, alig egy perc autóútra a Mánfa-táblától történt: egy olasz rendszámú kamion közel 40 tonna szemetet rakott le illegálisan a területen.

Az illegálisan lerakott szemét (fotó: Szabad Pécs)

Az eset nem egyszerű improvizált szemetelés volt, mivel a helyszínen a több tonnányi műanyag és építőipari hulladék leszórása előtt az elkövető vagy elkövetők „tereprendezést” is tartottak, például kidöntöttek fákat is. A kamion egyébként a beszámolók szerint a földes úton beragadt a sárba, ezért a sofőr egy traktorost hívott segítségül, aki kihúzta.

Az esetnek – mely a hulladék nagy mennyiségéből eredően nem feltétlenül volt egyszeri – szerencsére voltak szemtanúi is, akik értesítették a hatóságokat, és le is fotózták a szeméthegyet, így gyorsan megindulhatott a nyomozás a kamion és sofőrje ellen.

Nem rögtönzött szemetelés volt (fotó: Szabad Pécs)

A kifejezetten nagy közfelháborodást keltő ügy kapcsán megkerestük a rendőrséget, akik lapunknak elmondták, hogy a nyomozás valóban megindult a bejelentések után, és egy 39 éves pécsi férfit hallgattak ki gyanúsítottként, aki a bűncselekmény elkövetését el is ismerte. A férfi ellen a Komlói Rendőrkapitányság „hulladékgazdálkodás rendjének megsértése” miatt nyomoz, de ennél bővebb tájékoztatást – a még folyamatban lévő nyomozás okán – nem kívántak adni. Az tehát, hogy az olasz rendszámú kamion hogyan került a képbe, még kérdéses.

Hohn Krisztina országgyűlési képviselő, az LMP-frakció tagja és Mánfa korábbi polgármestere egyébként a Szabad Pécsnek elmondta, korábban éppen ő szólalt fel a parlamentben ilyen témában, felvetve, hogy információi szerint rendszeresen érkeznek szemétszállítmányok külföldről, amiket aztán illegálisan raknak le az országban.