Pécs lehet a kontinens leghosszabb, összefüggő világörökségi helyszínének lezáró pontja. Ha jövőre megszavazzák a dunai limes világörökségi helyszínné nyilvánítását, az újra nagyot lökhet a város turisztikai vonzerején.

hirdetés

Bár Pécs majdnem 50 kilométerre található az egykori római limestől, a baranyai megyeszékhely mégis turistacsalogató lehet, ha megválasztják világörökségi helyszínnek az egykori Római Birodalom határát.

– Európán belül ez lesz majd a legnagyobb összefüggő UNESCO világörökségi címmel rendelkező helyszín. Egyelőre nem tudunk róla, hogy más kontinensen lenne ilyen nagy és összefüggő terület – mondta Móczár Gábor. A Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. Külkapcsolatokért felelős igazgatója hozzátette: ez a kitüntető cím olyan kihívást jelent a városnak, amiből csak profitálhat.

A Zsolnay Örökségkezelő NKft. már most készül arra, hogy e mögé egy olyan kommunikációs rendszert tegyen, ami méltó a világörökségi címhez.

– Rendelkezik Pécs egy korban és jellegben ehhez illeszkedő történelmi emlékrendszerrel és kiépült infrastruktúrával, ami miatt a város lehet a magyarországi szakasz lezáró pontja – tette hozzá Móczár Gábor.

Dunaszekcsőtől Mohácsig

Az UNESCO-hoz benyújtott egységes pályaművet magyar szakemberek állították össze, négy ország – köztük Szlovákia, Ausztria és Németország – saját pályázatai alapján. Az 1500 kilométeres szakasz alatt összesen 98 helyszín található, ebből 65 magyarországi helyszínnel. A világörökségi védelem alá helyezésről várhatóan 2019 júniusában dönt majd az UNESCO.

Dunaszekcső nevezetességei

Dunaszekcsőn a hetvenes években került elő az egyik legértékesebb római kori lelet. A víztározó telepítésénél Marcus Aurelius császár bronz fejszobra fordult ki a földből, amit egy helyi lakos talált meg. De más érdekességet is találtak, mint például a római hipokausztum téglát, amit padlófűtéshez használtak. Ebben áramlott ugyanis a meleg levegő.

Pécs római kori nevezetességeiről itt írtunk korábban.

hirdetés