Egyetemi távoktatás: minden karon meg fogják oldani a feladatot

A Pécsi Tudományegyetem karain már nagyban dolgoznak a járványveszély miatt elrendelt távoktatás lehetséges megoldásain. Egyelőre úgy tűnik, hogy az internetes tanulmányi rendszer és megannyi más online lehetőség mellett a Microsoft csapatmunkát segítő programját részesítik előnyben a karok.

Mint az ismert, a kormány az országos koronavírus-veszélyhelyzet miatt március 12-től felfüggesztette az összes hazai egyetem működését, így tehát a Pécsi Tudományegyetem sem nyit ki határozatlan ideig. A munka azonban nem áll meg, az egyik legégetőbb kérdés pedig a jelenlegi helyzetben a pécsi egyetemi képzés terén az, hogy miként fogják megoldani a kormány és rektor által elrendelt távmunkát, távoktatást.

Mint azt az egyetemtől megtudtuk, a távoktatás pontos menetrendjét, technikai hátterét ezen a héten, a március 16-tól 22-ig tartó tavaszi szünet alatt egyeztetik a karok, a dékáni vezetések a szakemberekkel és az oktatókkal. Azt ugyanakkor hozzátették, hogy az egyes rendszerek kialakítása előtt már előzetesen kijelenthető, hogy valamennyi karon meg fogják oldani a távoktatást.

A lehetséges megoldás

Ahogy az több pécsi egyetemi kar honlapjáról és közreadott dokumentumaikból kiderül, a távoktatást minden bizonnyal a Neptun tanulmányi rendszerén, valamint a Microsoft „Office 365 Teams” nevű programján keresztül fogják megoldani.

Az Office 365 Teams programja lehet a nyerő

A Microsoft tanárok és hallgatók számára ingyenes, kifejezetten csapatmunkához készült szoftverjével megoldható lehet az oktatók és a hallgatók közös kommunikációja, a programon belül lehetőség van csoportos, valós idejű videókonferenciák lebonyolítására, nagy mennyiségű közös adat tárolására, a szoftver továbbá támogatja a megszokott Office-alkalmazások (Word, Excel, PowerPoint és OneNote) internetes és offline verzióját is.

Több karon is döntöttek a távoktatásról, pár példa

A Természettudományi Karon március 23-tól feltehetően már ezzel a programmal megy tovább az oktatás. Egy dokumentumukból legalábbis erre lehet következtetni:

„A Kar 2020. március 23. napjától kezdődően rendkívüli munkarendben, távoktatási módszerekkel (informatikai rendszerek útján) folytatja oktatási tevékenységét. A hallgatók a távoktatás során sem látogathatják a felsőoktatási intézményt, ugyanakkor a kialakított távoktatási rendben történő részvételük kötelező. Az oktatónak az érvényes órarendnek megfelelően a távoktatási rendszerben rendelkezésre kell állnia” – írják. Az előrehozott tavaszi szünet időszakában az oktatóknak ki kell dolgozni azokat a távoktatási módszereket, amelyekkel a kurzusok tematikáját a távoktatás körülményeihez igazítva tudják folytatni az oktatást. Az új tematikákat az oktatóknak március 23-ig közzé kell tenniük. A távoktatási felület kidolgozása a karon március 20-ig megtörténik.

Nem kell aggódniuk az egyetemistáknak

Az Általános Orvostudományi Karon is ezzel a programmal fognak tovább dolgozni. A 2019/2020. második félévében meghirdetett összes kurzusuk esetében azt kérik az egyetem informatikai igazgatóságtól, hogy hozzák létre a távoktatási csoportokat, valamint a kurzusokhoz rendeljék hozzá az oktatókat, a hallgatókat és az adminisztrátorokat. Ezek a csoportok a napokban elérhetők lesznek a résztvevők számára – írják oktatóiknak szóló rövid tájékoztatójukban, hozzátéve, hogy a csoportokat nem szükséges használni, amennyiben a távoktatást az adott intézet vagy a tantárgy felelőse egyéb módszerrel, egyéb alkalmazással végzi.

Az Állam- és Jogtudományi Karon szintén a Neptun és az Office 365 Teams programjait használják majd. Mint írják, a kötelező tantárgyak tananyagai és hanganyaga a Neptunra kerülnek, legkésőbb az adott kurzus időpontját követő munkanapon. A választható tantárgyak, gyakorlatok és nyelvórák esetében „ppt.”-prezentációs formában töltik majd fel az órák anyagait a Neptun rendszerébe, szintén az órarendi időpontot követő munkanapig. Az írásban megoldandó feladatok is ide kerülnek, míg az interaktivitást, a hallgatói közreműködést igénylő kurzusok esetében Teams alkalmazás használatára kell törekednie az oktatóknak.

A Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karon az eredetileg tantermi előadások formájában zajló kurzusok esetében „ppt.”-prezentációkat osztanak majd meg a hallgatók között, valamint „kibővített tematikákat” is készíthetnek témakörönként saját jegyzetekkel, online elérhető szakirodalommal, szkennelt anyagokkal és az oktató interneten is elérhető, saját anyagával.

A Közgazdaságtudományi Karon is felkészülnek a digitális oktatás, illetve a digitális számonkérés formátumára:

„A digitális oktatás és számonkérés megvalósítására a kari oktatók részletes instrukciókat kaptak a kari vezetéstől. Ennek tükrében az oktatásra, hallgatókkal való folyamatos kapcsolattartásra, konzultációra, szakdolgozati és egyéb témavezetésekre vonatkozóan a Neptun, e-mail, telefon, az Office 365 Teams alkalmazás vagy más szöveg, kép- vagy videóalapú alkalmazás használatát vezetjük be” – írják.

A Bölcsészettudományi Karon is döntöttek a távoktatás mikéntje felől. Mint írják, a kar az Office 365 Teamsben való óratartást támogatja. Az órák a megszokott időpontokban lesznek megtartva március 23-tól, az oktatók ellenőrizni fogják a hallgatók jelenlétét.

Természetesen nem jelenthető ki, hogy az egyetem össze karának összes szakán hasonló eszközökkel fog zajlani az oktatás, de az, hogy mi az irány, jól látható a fentiekből.

Hirdetés