Egymás után jelentik be a pécsi cégek, hogy dolgozókat vesznek fel, de emellett a közelmúltban több új vállalkozás is Pécsre költözött. A szakemberek szerint ez a helyzet nem magától alakul ki, a városnak is megfelelő, vonzó környezetet kellett teremtenie.

hirdetés

Bővít az autóipari cég

A Jaguarnak, a Land Rovernek és az Audinak is készít autóelemeket a pécsi Honsa Kft., amely a napokban jelentette be, hogy az eddigi több mint félezres dolgozói létszámát tovább bővíti, 50 új munkatárs felvételét tervezik. A Koller-csoport részeként alapított vállalkozás korszerű gépparkkal, robotizált gyártósorral magas technológiai színvonalon végzi csomagtér- és pótkerékfedlapok gyártását, a jövőben pedig kalaptartókat is készítenek. A német hátterű üzem a Keleti Ipari Parkban működik, a pécsi önkormányzat a napokban indított el a térségben egy jelentős útfejlesztést: felújítják és kiszélesítik a Hegedűs János utcát, amely az iparterületre vezet a Mohácsi útról, emellett járdát is építenek, hogy a dolgozók biztonságosan tudjanak munkába menni.

A gépgyártónak hely kellett

A gazdasági szakemberek szerint jelenleg már nem elegendő, ha egy város csak várja a befektetőket, mivel egyre nagyobb a verseny a települések között, mindenki próbál valamilyen pluszt kínálni. Ez ugyanakkor igaz a meglévő cégekre is, nem véletlen, hogy Pécs is számos módon támogatja a már a városban működő vállalkozásokat. Erre jó példa a szintén német hátterű Hauni Hungaria gépgyártó, amely az elmúlt években többször is bővítette az amúgy sem kicsi gyártelepét, a közelmúltban olyan területre, amelyet korábban a vásártér egy részeként használtak. A Hauni is jelentős létszámbővítést jelentett be, 2018-ban a tervek szerint legalább 100 új munkatárs felvételét tervezik, a dolgozók létszáma már jelenleg is több mint 1250 fő.

Itt maradtak, fejlesztettek

Arra, hogy mennyire fontos a már működő cégek támogatása, jó példa a BAT dohánygyár helyzete. Ahogy arról korábban beszámoltunk, volt egy időszak, amikor szóba került, hogy a multinacionális nagyvállalat elköltözik Pécsről, a kormánnyal és a várossal kötött stratégiai együttműködés révén azonban éppen ellenkező jelű folyamat zajlott le Csizi Péter parlamenti képviselő közbenjárására: a társaság fejlesztett és bővített a Dohány utcai üzemben, illetve a Keleti Ipari Parkban, a Finn utcában egy új gyáregységet alakítottak ki, összességében többmilliárdos beruházás zajlott le.

Folyamatosan fejleszt a BAT is

Ennek fényében talán nem is meglepő, hogy a BAT is létszámbővítést jelentett be, összesen 150 fő felvételét közölték, ezzel a létszámuk mintegy 800 dolgozó körül alakul.

Egyre több állást kínálnak

A közelmúltban adták át a német hátterű ITSH új épületszárnyát a Nagy Lajos király útján. A cég, amely 2012-ben érkezett Pécsre, először 130-140 dolgozót foglalkoztatott, mostanra viszont 800 körül alakul a dolgozói létszám, folyamatosan keresnek újabb és újabb kollégákat. A 2017-es épületbővítéskor Csizi Péter, Pécs országgyűlési képviselője emlékeztetett rá, a pécsi önkormányzat közel 300 milliót fordított arra, hogy a Nagy Lajos király úti épület tulajdonviszonyait rendezze, a korábban ott tevékenykedő szervezeteket elhelyezze, így most az ITSH az önkormányzattól bérli az új épületszárnyat. Páva Zsolt polgármester utalt rá, a későbbiekben az egykori Ifjúsági Ház épülete lehet a további bővítés helyszíne.

Világcégek érkeznek a városba

Az elmúlt időszakban több olyan bejelentés is történt, amelyek azt mutatják, Pécs szerepel a befektetők térképén: szolgáltatóközpontot telepít a városba a német világcég, a Viessmann, itt lesz az Aldi régiós informatikai központja, a dán Foss ultramodern kutatási-fejlesztési centrumot épít Pécsett.

Ultramodern központot épít a dán Foss

Az elmúlt időszak jelentősebb fejlesztései

 • Harman amerikai hangtechnika-gyártó cég – 2015-ben települt Pécsre, 3,5 milliárd forintos beruházással mintegy 400 új munkahelyet teremtett.
 • ITSH német informatikai-szolgáltató cég – 2012-ben települt Pécsre, folyamatosan bővítettek, legutóbb 2017-ben egy 1800 négyzetméteres épületszárnnyal. Kezdetben 130 főt foglalkoztattak, mára 800-at.
 • BAT angol dohányipari cég – 2014-ben 9 milliárdos beruházással új gyár épült a Finn utcában, folyamatosan növekszik a dolgozók száma, most 800 dolgozót foglalkoztatnak.
 • Hauni német gépgyártó cég – 2013-ban és 2015-ben is bővítették a gyárat, mára több mint 1250 munkatársat foglalkoztat a cég, idén további 100 főt kívánnak felvenni.
 • Honsa német autóipari beszállító – 2011-ben és 2015-ben is bővítette a gyárépületet, 600 dolgozót foglalkoztat.
 • Magnus Aircraft magyar repülőgépgyártó – 2017-ben jelentették be, hogy 5,1 milliárdos beruházással új repülőgépgyárat építenek Pécsett. Az építkezés 2018 elején el is kezdődött, mintegy 100 új munkahelyet teremtenek.
 • Foss dán biotechnológiai cég – 2018 elején jelentette be a világcég, hogy 2 milliárdos beruházással 2000 négyzetméteres kutató-fejlesztő központot épít Pécsett, 100 új munkahelyet teremtve.
 • Viessmann német hőtechnikai cég – 2017-ben jelentette be a német világcég, hogy Pécsett alakítja ki szolgáltatóközpontját félmilliárd forintos beruházással, közel 70 új álláshelyet teremtve.
 • Rovitex magyar textilipari cég – 2014-ben 700 millióból építettek 4000 négyzetméteres üzemet, 2018-as bejelentésük szerint újabb, 600 négyzetméteres iparcsarnok építését kezdik el. 70 embert foglalkoztatnak, leányvállalataik körében pedig további 50-et.
 • Aldi német üzletlánc – 2018 márciusában jelentette be a cég, hogy Pécsett alakítja ki informatikai támogató központját, ezzel 50 új munkahelyet teremt.
 • Matro magyar autóipari-gépipari cég – itt folyamatos a bővítés és a gépbeszerzés, mára mintegy 300 főnek ad munkát.
 • Somapak magyar gépgyártó cég – 2017-ben 600 milliós, 2018-ban 510 milliós beruházást hajt végre a csomagolástechnikai gépeket gyártó pécsi cég, a bővítés eredményeképp félszázra nő munkatársainak száma.
 • Unisys amerikai informatikai szolgáltató – 2012-ben jelentette be a nemzetközileg is jól ismert cég, hogy Pécsett nyit informatikai szolgáltatóközpontot, 100 új munkahelyet hoztak létre.