Egyre több pécsi tér át a zöldéletmódra, te kipróbálnád?

Természetesen nem könnyű, sőt nem is feltétlenül lehetséges egy háztartást egyik napról a másikra teljesen környezettudatossá átalakítani. A kulcs a fokozatosság és az egyre jobbra, többre törekvés. Rengeteg pécsi dönt a csomagolásmentes, sok esetben környékbeli termelőtől a boltok polcaira kerülő termékek mellett, meg is kérdeztük a két pécsi zöldüzlet munkatársait, mik a tapasztalataik. 

hirdetés

Idén januárban nyitott Pécsett az első csomagolásmentes bolt, a kertvárosi Zöld Blokk. Az üzlet néhány hónapos fennállása óta sokat fejlődött, a tulajdonos házaspár már saját zero waste, vagyis hulladékmentes vásárt is szervezett nemrég, ami nagy siker volt a pécsiek körében.

– Régi szatócsbolthoz hasonló üzletet szerettünk volna kialakítani, ahol megtalálhatóak az alap háztartásokban szükséges dolgok vagy csomagolás nélkül, vagy egészséges formában. Ezt építgetjük és csiszoljuk folyamatosan – így Bartal Gábor tulajdonos. Elmondta, otthon ők is fokozatosan átálltak a hulladékmentességre, és úgy látja, egyre több pécsinek van igénye erre az életmódváltásra.

A bolttulajdonos elmondta, a beszállítóktól ők a legtöbb árut papírzsacskóba csomagolva, nagy kiszerelésben tudják elhozni, így lényegesen kevesebb műanyag kerül a körforgásba.

A boltban a vegyszerek kivételt képeznek, ezeket egyelőre nem tudják műanyagmentesen árulni

Demeterné Kávé Nikolett, a belvárosban található Niki méri – Zöldülők boltjának üzletvezetője elmondta, férjével közösen nagyon szerettek volna saját vállalkozást indítani, és mivel otthon már korábban belekezdtek a környezettudatosságba, végül a zöldbolt megnyitása mellett döntöttek. Elmondta, sok pécsi vevő jelezte már feléjük, hogy igyekszik átállni a hulladékmentes életre.

– Kezdetben féltem kicsit, de szerencsére a Rákóczi úton sokan betérnek, illetve rengetegen keresnek is minket, nagy az érdeklődés. Van, aki csak körülnéz vagy bejön beszélgetni a hulladékmentességről, mások rendszeresen járnak hozzánk. Abszolút beváltotta a hozzá fűzött reményeinket a vállalkozás – mondta az üzletvezető. Hozzátette, figyelnek arra is, hogy baranyai termelőktől szerezzék be az árut.

Kérdésünkre Demeterné Kávé Nikolett elmondta, a zero waste életvitelhez sok áldozatra és tervezésre van szükség, de szinte minden beszerezhető csomagolásmentesen, vagy természetes alapanyagú csomagolásban, illetve bizonyos esetekben – például tisztítószereknél – helyettesíthető mással.

Hozzátette, saját háztartása sem 100 százalékosan felel meg a zöldalapelveknek, de törekszik szinte mindenben követni ezeket. Kiemelte, nem érdemes egyik napról a másikra áttérni a hulladékmentességre, mert valószínűleg csalódás éri majd az embert sikerélmény helyett. A kulcs szerinte inkább a fokozatosság.

Az ételérzékenységben és allergiában szenvedőknek nehezebb dolga van, ha zero waste elveket követnének

Korábban arról is írtunk, miért nem jobb sok esetben a nagyobb kiszerelést választani, cikkünket ITT olvashatjuk. 

hirdetés
Hirdetés