Karácsonykor nem csak egymás ajándékaira kell gondolnunk, rengeteg szervezet is számít a forintjainkra, ők azoknak adnak belőle ajándékot, akik tényleg rászorulnak és egyébként nem jutnának hozzá semmihez. Korábban már írtunk róla, hányan gyűjtenek az adventi időszakban a rászorulóknak, a sor viszont még korántsem ért véget.

hirdetés

Az egyik országos szinten is legnagyobb szervezettel, az Élelmiszerbankkal már találkozhatunk pár hete, ők már be is fejezték a gyűjtés – nem is akármilyen eredménnyel!

Az Élelmiszerbank

Sczígel Andrea, az Élelmiszerbank külső kapcsolataiért felelős igazgatója elmondta, már november végén megjelentek a nagyobb áruházakban az Élelmiszerbank aktivistái. Minden eddiginél több adomány gyűlt össze, amit decemberben a rászorulók között fognak kiosztani. Az Élelmiszerbank önkéntesei Pécsen öt helyen 7600 kilogrammnyi élelmiszert gyűjtöttek. Országosan több mint kétszáz áruházban voltak jelen az önkéntesek, összesen 284 tonna élelmiszer gyűlt össze, ez hatalmas mennyiség.

Pécsett 7600 kilót gyűjtött össze az Élelmiszerbank

– Az Élelmiszerbank Karácsonyi Adománygyűjtésében egy szórólapon jelezzük, minek örülnének a rászorulók, mit kellene gyűjteni. Leginkább tartós élelmiszerekre, rizsre, tésztára, konzervre, bébiételre, édességekre, csokoládéra, lisztre volt szükség a nehéz téli hónapokban – mondta lapunknak Sczígel Andrea. – Önkéntes csapatok, szociális munkát végző karitatív szervezetek kapják, akik helyben végzik munkájukat, nekik nagyobb rálátásuk van az ott élő rászorulókra. Fontos, hogy az adományok valóban rászorulókhoz kerüljenek. A Facebook-oldalunkon minden esetben hírt adunk az élelmiszerek osztásáról, erre nagy hangsúlyt fektetünk – fogalmazott.

A pécsi családsegítők

Felgyorsulnak az események ilyenkor az Esztergár Lajos Család- és Gyermekjóléti Szolgálat és Központnál. Az intézmény vezetője, Nagy István elmondta, nem szűkölködnek felajánlásokban.

Vannak előre egyeztetett adományozásaink és vannak olyanok is, akik külön keresnek meg minket a karácsony előtti időszakban. Ez utóbbi néha azért problémás, mert idő kell az adományok kiosztásának megszervezéséhez, amíg mi átnézzük, kik is azok, akiknek leginkább szükségük van az adott csomagokra – mondta el lapunknak. – Igyekszünk nem csupán a családosokra, sok gyermeket nevelőkre gondolni ilyenkor, az egyedülálló időseknek is szoktunk adományokat juttatni – persze ez függ attól is, miről van szó.

A családsegítő szolgálat minden évben nagy mennyiségű adományt juttat a rászorulóknak

– Amiről eddig tudunk: idén egy laptopkereskedés ajánlott fel nekünk különféle játékkonzolokat, playstationöket, x-boxokat. Ez a gyermekek átmeneti otthonába remek ajándék. Az Uránia mozi háromszázötven család részére szervez vetítést. A Rátgéber Akadémia kis U12-es és U13-as kosarasai az azonoskorú rászorulókat ajándékozzák meg, és két magánszemély is jelezte, hogy adakozna a hátrányos helyzetűeknek. A Kisgyermek Szociális Intézmények részéről minden évben rengeteg cipősdobozt kapunk játékokkal, tanszerekkel, amiket a bölcsődés gyermekek szülei ajánlanak fel.

Ezekhez az adományokhoz érkeznek még karitatív és civil szervezetek, cégek megkeresései.

Nagy István elmondta, leginkább tárgyi felajánlások érkeznek hozzájuk, de többször osztottak már ki tartós élelmiszert is. Azért karácsonykor mégis a gyerekek élveznek elsőbbséget, számukra pedig inkább a sok játék, édesség, ruha a fontos.

– Az adakozó kedv szerencsére évről évre növekszik, ha nem is kiugró, de egy lassú emelkedés tapasztalható. Egyre többen keresnek minket – tette hozzá.

A Mosolymanó is akcióba lendül

Vörösné Deák Andrea, a Mosolymanó Egyesület elnöke elmondta, a náluk regisztrált nagycsaládosok jelentkezhettek novemberben adventi akciójukra – decemberben karácsonyig minden nap bemutatják egyiküket, akiknek célzottan lehet adományozni. Így huszonnégy család jut majd különféle ajándékokhoz.

– A szokásos ruhaosztásainkat, játékosztásainkat megtartjuk mindig, de egybekötjük más akciókkal: nemrég a ruhaosztással egybekötve harminc mikuláscsomagot is kiosztottunk. A karácsony előtti utolsó héten is várhatóak hasonló programok – nyilatkozta.

A Mosolymanónál rendszeresek a ruha- és játékosztások

– Sokszor kifejezetten az olyan ajándékokat gyűjtjük, amiket felnőtteknek, szülőknek adhatunk oda. Ilyenkor egy-egy tisztálkodószer is kincset érhet. De vannak egészen speciális ajándékaink is: az egyik étterem jóvoltából kisorsolunk egy családot, aki Szenteste egy négyfős karácsonyi tálat fogyaszthatnak el. Sokak szeretnek élményeket adományozni, ezek lebonyolításában is segítünk: színházjegyek, belépők, stb. – tette hozzá.

Plüssmaciért élő macit!

A Pécsi Állatkert sem marad ki az adományozók sorából. Aki most szombaton ellátogat az állatkertbe és visz magával bármilyen ajándékot – plüssállatkát, mesekönyvet, játékot -, kedvezményesen válthat jegyet, ráadásul az adományok a Pécsi Nagycsaládos Egyesülethez kerül, akik a rászoruló családok között osztják szét azokat.

Az akcióról részletesen ITT írunk!

Hirdetés