Élet a stroke után: Bio Bia új emberré vált

Németh Ibolya, vagyis Bio Bia nevét már biztosan minden pécsi hallotta, aki természetjárással, illetve egészséges életmóddal foglalkozik. Nemrég szomorú híreket hallhattunk, Bia ugyanis stroke-ot kapott. Szerencsére folyamatos a felépülése, a Facebookra pedig rengeteget posztol tapasztalatairól. Elsőként lapunknak mesélt az új életéről a stroke óta. 

hirdetés
A stroke Magyarországon a harmadik leggyakoribb halálok, és az egyik leggyakoribb rokkantságot okozó betegség. Stroke-ot évente 35-40 ezer magyar kap, 6-7 ezren meg is halnak. Leginkább az időseket érinti ez a betegség, de Magyarországon a betegek harmada még keresőképes. A megelőzésről és kezelésről IDE kattintva olvashatunk bővebben.

A pécsiek nagy kedvence – ha a természetjárásról és natúr ételekről van szó –, Bio Bia augusztusban kapott stroke-ot. Habár nagy volt az ijedelem, nem esett teljesen kétségbe, inkább összeszedte minden erejét és a gyógyulás útjára lépett. Mindennek persze nagy ára van, gyakorlatilag az egész életét újra kell szervezni, újra meg kell ismernie önmagát és lelassítania a mindennapjait, megtanulni létezni egy új helyzetben.

Nem jön az a határtalan életöröm, ami az utóbbi években a sok probléma ellenére itt volt, mint ahogy a tettvágy is. Ami feszt akar viszont jönni, az a kétségbeesés, mi lesz, hogy lesz? Nincsenek megnyugtató válaszok… Szóval ebben az itt levésben ez a depi a legnehezebb nekem… Szerencsés vagyok. Tudok járni, beszélni, működik a memória, újat tanulni is tudok, és megtanulok majd valami kevésbé veszélyes üzemmódot is talán.
-– írja a blogjában, amit ITT találunk.

Az egészséges életmódom segített abban, hogy enyhe stroke-kal megúsztam. Konkrétan lódarázscsípéssel vittek kórházba augusztus 5-én. Akkor joggal azt gondolták az orvosok, hogy a hét csípésből induló rengeteg méreg okozza a bajom. A gyerekeim hazavittek a kórházból, majd két nap múlva, a születésnapomon kerültem be a 400 ágyasra, szűnni nem akaró fejfájással. Ekkor derült ki, hogy stroke. Szép kis születésnap. Az okok valószínűleg a genetika mellett a hajszolt, pihenés nélküli életmód és a stressz voltak, valamint a sok-sok harag, amit évek óta elfojtottam magamban – mondta lapunknak a betegség kialakulásának okairól.

Bia a Facebookon is tanulságos, számára vicces történeteket oszt meg új életéről:

Ami miatt igazából türelmetlen, hogy a stroke után előtérbe került több probléma: a cukorbetegség, a pánikbetegség, és a még vizsgálatra váró egyéb bajok. Ahhoz ugyanis hozzá lehet szokni elmondása szerint, hogy nem mozog úgy a lába vagy a keze, ahogy szeretné. Az viszont hatalmas megpróbáltatás egy kisvállalkozónak, hogy minden munkát újra kell szervezni, vagy – ahogy Bio Bia esetében történt – táppénzre kell menni és nincsenek meg a megszokott bevételek.

– Az tart életben, hogy mellettem van a családom, újra vannak kreatív ötleteim, terveim, és, hogy van valaki, aki úgy szeret „ahogy nekem jó”, úgy fogad el, ahogy vagyok. Rengeteg embertől kapok szeretetet, amit a pszichiáterem tanácsára egyébként folyamatosan aktívan „koldulok” is. A nővérem belehalt a stroke-ba, a szüleimnek és nagyszüleimnek több kisebb is volt – mint ahogy én is kezdtem most. Azon vagyok, hogy jobb életem legyen. Most igyekszem sokat pihenni, rendezni a személyes kapcsolataimat, a munkámat, az önértékelésemet, körülvenni magam szeretett emberekkel, akik viszont szeretnek – mondja a magát leginkább néptanítónak tituláló nő.

Hirdetés