Életeket menthet Pécsett ez a különleges busz

Ingyenes egészségügyi szűrővizsgálatokkal várja a pécsieket az a népegészségügyi szűrőbusz, mely Uránvárosban, a Szilárd Leó park mellett állomásozik.

hirdetés

Pécsre, a Szilárd Leó park melletti parkolóba érkezett egy napra a „Helybe visszük a szűrővizsgálatokat!” elnevezésű országos program népegészségügyi szűrőbusza. A program célja a magyar lakosság egészségügyi helyzetének javítása és a rosszindulatú daganatos megbetegedések számának visszaszorítása.

Pécsre érkezett a egészségmegőrzés országos programja

A helyszínen Decsi István, Pécs alpolgármestere és Uránváros önkormányzati képviselője elmondta, hogy az országot járó tíz szűrőbusszal az ország minden pontjára, vidékére, a legkisebb településekre is eljuttatják azokat a szűrővizsgálatokat, amelyek a lakosság körében leggyakrabban előforduló daganatos megbetegedések felismerését és megelőzését segítik elő.

Szakemberek segítségével történik a vizsgálat a buszon

– A városvezetés célja, hogy lehetőség szerint Pécsett mindenhol jó színvonalon biztosítsa az egészségügyi alapellátást. Ennek érdekében az utóbbi időkben komoly fejlesztések indultak meg a városban. Elég csak abba belegondolni, hogy nemsokára átadjuk Pécs legújabb rendelőintézetét Kertvárosban, de egy 300 millió forintos pályázati forrásnak köszönhetően az uránvárosi rendelőintézetet is fel fogjuk tudni újítani, fejleszteni tudjuk az eszközparkját – mondta a városvezető.

Nem lehet elég korán elkezdeni!

Emlékeztetett arra is, hogy a közeljövőben megindulnak Uránvárosban azok a munkálatok is, melyek eredményeképp a Kőrösi Csoma Sándor utcában egy új háziorvosirendelő-komplexumot alakítanak ki, valamint kiemelte azt is, hogy a megannyi – több mint 700 millió forint összértékű – pécsi egészségügyi intézményfejlesztésen túl a városrészben a tavasz végén három új gyermekorvosi rendelő és védőnői szolgálat is helyet kap.

Az alpolgármester is megtekintette a buszt belülről

Dr. Sebestyén Andor, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjának elnöke kiemelte, hogy a népegészségügyi szűrővizsgálatok rendkívül fontosak a lakosság, jelen esetben a pécsiek egészségügyi állapotának felmérésében és a különböző betegségek megelőzésében. Hangsúlyozta, hogy sajnos az emberek többsége nem veszi igénybe sem a szervezett, sem a spontán szűrővizsgálatokat.

Decsi István, dr. Sebestyén Andor és dr. Tibold Antal a busz előtt

Ezen a helyzeten nagyban javíthat az országjáró szűrőbuszok programja, melyben a képzett szakemberek úgymond „házhoz mennek”, és a buszra felszálló betegek és érdeklődők számára kiemelik a szűrővizsgálatok fontosságát, hiszen akár életmentő is lehet az, ha egy betegséget időben észrevesznek és megelőznek.

Profin felszerelt járműről van szó

Dr. Tibold Antal, a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Foglalkozás-egészségügyi és Munkahigiénés Központjának vezetője az eseményen elmondta, hogy a szűrőbuszon ingyenes életmód- és dietetikai tanácsadás, valamint a bőrelváltozások, rosszindulatú daganatok korai felismerésének szűrése zajlik. Kiemelte, hogy annak ellenére, hogy a bőrbetegségeket könnyen ki lehet szűrni és könnyen kezelhetőek, mégsem élnek a szűrővizsgálatokkal az emberek. Épp ezért fontos az, hogy a busz szolgáltatásait minél többen igénybe vegyék – mondta.

Hirdetés