Életet menthet ez a pécsi tetoválás!

Egy Pécsett született tetoválóművész fejéből pattant ki az az ötlet, hogy cukorbetegeknek varrjanak egyedi, kör alakú mintát. Ezzel pedig felhívják a betegségükre a figyelmet. A kezdeményezést már a világ számos pontján átvették, így az egységesített jelzés akár több száz ember életét mentheti meg.

A tetoválás, amivel könnyebb a segítségnyújtás

Kék kör a bal csuklón, benne pedig a cukorbetegség stádiuma. A jel és az üzenet is egyértelmű, még azoknak is, akik azelőtt nem találkoztak ilyennel.

Készül a segítő tetoválás

– Ez egy olyan szituációban, amikor a beteg elájul, vagy nem tud kommunikálni, akár életet is menthet. Mert egyértelmű, hogy mi lehet a baja – mondta Marton István, akinek a fejéből kipattant a figyelemfelhívó tetoválás ötlete.

Európa-szerte látni már ilyen köröket a csuklón

Marton István egy éve döntött úgy, hogy a nemzetközileg is ismert logót meghatározott színnel és betűtípussal varrja cukorbetegeknek. Majd elkezdett maga köré tetoválókat gyűjteni, akik önkéntes alapon tetoválnak: már több mint 250-en vannak, akik körülbelül 400 ilyen jelet készítettek.

A piros pontok mutatják, hogy hány helyen varrnak ilyen logót

– Eleinte nehezen indult, de most már ott tartunk, hogy Németországban – ahol én is dolgozom jelenleg –, Dániában és Svédországban is ismerik és kérik ezt a mintát – mondta Marton István.

Orvosi igazolás kell

– Olyan is volt már, aki szolidaritásból varratott volna magára ilyen jelet, de mondtuk neki, hogy ez sajnos nem fér bele, hiszen itt nagyon komoly üzenetről van szó – hangsúlyozta az ötletgazda. Csak cukorbetegek kérhetik és kaphatják meg a nemzetközileg is ismert jelzést.

Pécs is csatlakozott

A pécsi ötlethez természetesen egy jelenleg is Pécsett tetováló művész is csatlakozott. Magari Kristóf elsőként – és egyelőre egyedüliként – vállalta a nem mindennapi varrásokat.

Magari Kristóf is csatlakozott a kezdeményezéshez

– Nagy örömmel csatlakoztam én is ehhez a jószolgálati közösséghez – meséli Magari Kristóf, akinek féléves kisfia is nagy löketet adott, hogy valami jót cselekedjen.

Kristófnál az elmúlt hetekben rengetegen jelentkeztek ilyen tetoválásért, de nem kaphatott mindenki.

Az egységesített jelzés rosszullét esetén jelzi, hogy egy cukorbetegnek kell azonnali segítség, így nem tévesztik össze más állapotokkal, mint a drog, részegség.

A cukorbetegek egy térkép segítségével tudnak tetoválóművészt keresni Európában, illetve a közösségi oldalon is található egy csoport, ahol kutathatnak és jelentkezhetnek.