Ingyenes tanfolyamokon tanulhatod meg a babaéletmentést

Pécsen egyre többször nyílik lehetőségük jelentkezni a családalapítás előtt álló anyukáknak és apukáknak olyan ingyenes tanfolyamokra, ahol a szakemberek kellő tudással vértezik fel őket a ritkán bekövetkező bölcsőhalál ellen. Májusban több alkalom is lesz városunkban, amire érdemes regisztrálni.

Minden újdonsült szülő visszatérő rémálma a bölcsőhalál. A ritkán bekövetkező légzésleállás oka ismeretlen, ráadásul egészséges csecsemőknél is előfordulhat.

hirdetés
Uránia Mozi

A kritikus helyzetekben nem mindegy, hogy egyedül vagyunk-e vagy sem, hogy először megkezdjük-e az életmentést vagy segítségért kiálltunk, egyáltalán hogyan élesztjük újra a babát – ha ezekben az amúgy kardinális kérdésekben hezitálva hozunk döntést, akkor bekövetkezhet a tragédia, ezért nagyon kell tudnia a szülőknek, hogy mit kell tenni, ha bekövetkezik a légzésleállás. Az orvoslástól távol álló szülők nagy része nincs tisztában a válaszokkal, ezért nem túlzás, hogy egy babaelsősegély-tanfolyam életet is menthet.

A csecsemőkorban történő hirtelen haláleseteknek hátterében állhat szívbetegség, például aortaszűkület, ám az esetek nagy többségében okai ismeretlenek maradnak. Ilyen a SIDS-szindróma is (sudden infant death syndrome), mely egy évnél fiatalabb csecsemőknél jelentkezhet, ami során váratlanul, előzmények nélkül holtan találják a szülők a babát a kiságyban. A rendelkezésre álló adatok szerint Magyarországon egy évben körülbelül 80 ezer szülés bonyolódik le, melyek közül 18 baba esik áldozatul a hirtelen bölcsőhalálnak, vagyis a SIDS-szindrómának.

A Szívbeteg Gyermekekért Alapítvány által életre hívott Babamentő program célja, hogy a laikus szülőkkel gyors és érthető módon, ingyenes tanfolyam keretein belül ismertesse meg a csecsemő-újraélesztés lépéseit. Az elméleti ismereteken túl lehetőséget kínálnak az újraélesztés gyakorlati elsajátítására szimulációs babákon, szakképzett oktatók segítségével. Legközelebb május 14-én lesz oktatás a Pécsi Gyermekklinika tantermében, ahová ide kattintva jelentkezhetünk.

Azonban nem csak a Szívbeteg Gyermekekért Alapítvány szervez ingyenes tanfolyamokat Pécsen, 2016 novembere óta a Krio Intézet is szervez Pécsen otthoni babaápolásról, és csecsemő-elsősegélynyújtásról szóló foglalkozásokat, gyermekáldás előtt álló szülőknek. A Krio alkalmain többek között átbeszélik a jelenlévőkkel az első otthon töltött napokat, hogy mi vár az újdonsült szülőkre, amikor hazaérkeznek babájukkal, de a csecsemő-újraélesztés elméletét és gyakorlatát is elsajátítják az érdeklődők. A gyakorlati résznél erre alkalmas „ambu babával” minden résztvevő kipróbálhatja mind a befúvást, mind a mellkaskompressziót. Legközelebbi képzésük május 9-én, csütörtökön 10 órakor lesz a Change Mozgásstúdióban, jelentkezni itt tudunk.