Élhető, fenntartható, zöld város kialakítását célozza Pécs pályázata az EU Helyreállítási Alapjára

Pécs fejlesztési elképzeléseivel összhangban lévő, az élhető város kialakítását célzó projektekkel pályázik az Európai Unió Helyreállítási Alapjára a pécsi önkormányzat. A hamarosan a kormány elé kerülő pécsi javaslatcsomag egy önálló javaslatot, a Nemzeti Bérlakás-program létrehozását is tartalmazza – számolt be az ökormányzat közleményében.

A koronavírus-járvány kedvezőtlen hatásainak és következményeinek kezelésére az Európai Unió vissza nem térítendő támogatást és kedvező fejlesztési hitelt biztosít valamennyi tagország számára.

Hazánk a Helyreállítási Alapból összesen mintegy 5900 milliárd forintnyi fejlesztési forráshoz juthat.

Magyarország Helyreállítási és Alkalmazkodási Terve 9 komponenst fogalmaz meg, a rendelkezésre álló EU-s forrásokat ezekben a témakörökben tervezik felhasználni.

Pécs saját javaslata a kormányzatnak: Nemzeti Bérlakás-program

Ahogy az Európai Unió 2021-27 közötti fejlesztési forrásai, úgy a 2021 és 2025 között felhasználható Helyreállítási Alap esetében is alapos tervezés előzte meg a pécsi javaslatcsomag összeállítását. A pécsi szakemberek költségszintre lebontott, részletes terveket készítettek, és emellett egy önálló fejlesztési cél, a Nemzeti Bérlakás-program kialakítását is javasolják a kormány felé.

 A szociális városrehabilitációt célzó terveinkkel összhangban egy, akár nemzetgazdasági szinten is jelentős fejlesztési cél kialakítására tettünk javaslatot.  Meggyőződésünk, hogy egy bérlakás-program végrehajtásával sok szereplő gyarapodna. A meglévő bérlakások felújítása, illetve újak építése felpörgetné az építőipart, ezzel jelentős helyi és nemzeti adóbevételek keletkeznének.

Az önkormányzatok lehetőséget kapnának arra, hogy leromlott állagú bérlakás-állományukat rendbe tegyék, a helyi fiatalok pedig minőségi bérlakásokhoz juthatnának,

amivel a városban maradásra lehetne ösztönözni őket. Azt szeretnénk, ha a kormány befogadná a javaslatot, és a program tesztelését Pécsett végezhetnénk el – mondta Ruzsa Csaba, Pécs gazdaságért felelős alpolgármestere.

Fenntartható fejlesztések és okos rendszerek vannak a fókuszban

A pécsi javaslatcsomag a Helyreállítási és Alkalmazkodási Terv meglévő fejlesztési irányaival összhangban is tartalmaz számos projektet. Ezek között szerepel intézmények (óvodák, iskolák és házi orvosi rendelők) felújítása, a korábban megkezdett pécsi zöldbusz-program folytatása, 50 darab elektromos busz beszerzésével, valamint a fenntartható zöld közlekedés kiépítése érdekében az elektromos autók városi töltőinfrastruktúrájának fejlesztése és a pécsi önkormányzati cégek flottájának elektromos autókra cserélése, illetve az elektromos közbringa program folytatása.

Több okosmegoldást is bevezetne a város. A közlekedésben az okosparkolás kiterjesztése mellett

egy olyan városi forgalomirányító okosrendszer jöhetne létre, amely a valós forgalmi adatok alapján biztosítaná a folyamatos haladást, és ezzel csökkentené a járművek károsanyag-kibocsátását.

Az emisszió csökkentését szolgálná azoknak az elektromos hajtású köztisztasági gépeknek és hulladékgyűjtő autóknak a beszerzése is, amelyek a történelmi belvárosban segítenék a városüzemelési feladatok hatékony ellátását – írja a városvezetés.

Zöld beruházások a hulladékkezelésben

A hulladékkezelési rendszerben is okosmegoldásokkal javítaná a hatékonyságot a város. A Helyreállítási Alapból okos hulladéktároló edények beszerzésére és a szállítójárművek okosítására is remél forrást a pécsi önkormányzat, ezeknek köszönhetően még inkább optimalizálható lenne az edények ürítése és a hulladékszállítás.

Összehangolt fejlesztés eredményeként javulhatna a Kökényi Regionális Hulladékkezelő Központ hatékonysága. A tervezett beruházás eredményeként a biológiailag lebomló anyagokból biogázt, annak felhasználásával pedig elektromos áramot termelhetne saját ellátására a központ.

A zöldhulladék-gyűjtést a város teljes közigazgatási területére is kiterjesztenék a hegyoldali utcákban közlekedő elektromos hulladékgyűjtő kocsik beszerzésével.

Emellett a Tettye Forrásház Zrt.-nél keletkező szennyvíziszap felhasználásával javulhatna a városban összegyűjtött zöldhulladék előállításával keletkező komposzt minősége.

– Ahogy az EU 2021-27-es fejlesztési ciklusának pályázatainál, úgy a Helyreállítási Alap esetében is az a fontos számunkra, hogy a meglévő fejlesztési elképzeléseinkhez találjunk megfelelő forrást. Az élhető, fenntartható és zöld város kialakítását céloztuk meg, ezért az erre vonatkozó terveinket szerepeltetjük a javaslatok között. Azt szeretnénk, ha a sikeres pályázatok eredményeként Pécs megerősödve jönne ki a koronavírus-járvány okozta sokkból – összegzett Ruzsa Csaba.

Az EU Helyreállítási Alapjából tervezett beruházásokat az önkormányzat megküldte a kormánynak. A tagállamoknak az egész országra vonatkozó pályázatukat április 30-ig kell benyújtaniuk, amelynek elbírálásáról várhatóan még az első félév végén dönt Brüsszel..