Gyújtogatott, amerre járt – több tízmilliós a kár

Az ország több pontján, köztük Baranyában is szalmabálákat gyújtott fel egy piromán férfi, a bíróság most ítéletet hirdetett.

hirdetés

A vádlott fiatal férfi a pirománia ismérveit magába foglaló mentális zavarban szenved, közölte a Pécsi Járásbíróság. Egy szállítmányozással foglalkozó vállalkozás alkalmazottjaként, mint sofőr dolgozott, járta az országot – és több helyszínen szalmabálákat gyújtott fel.

Így 2017. október 5-én Alsónyéken 1800 darab szalmabála és egy mezőgazdasági rakodógép összesen több mint 23 millió forint értékben, 2017. október 4-én Csikóstöttösön 400 darab szalmabála 3,6 millió forint értékben, Gödrén 763 darab szalmabála 2.2 millió forint értékben, 2017. november 10-én, Mindszentgodisán 450 darab körbála 1.3 millió forint értékben, 2017. november 13-án Magyarszéken 6000 darab bála 18 millió forint értékben semmisült meg azzal, hogy a vádlott felgyújtotta.

A tüzek tovaterjedését emberi beavatkozás akadályozta meg, ezek hiányában nagy értékű vagyoni javak (gépek, erdők, mezőgazdasági területek) kerültek volna veszélybe, közölte a bíróság.

A Pécsi Járásbíróság október 10-én kihirdetett ítéletével a vádlottat, mint különös visszaesőt, négyrendbeli rongálás bűntette miatt – melyből egy rendbeli folytatólagosan elkövetett – 5 év börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte és 6 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától, valamint kötelezte az eljárás során felmerült 569.702 forint bűnügyi költség megfizetésére.

A bíróság a szabadságvesztésbe a vádlott által előzetes fogvatartásban töltött időt beszámította. A vádlott a szabadságvesztés büntetés háromnegyed részének kitöltését követő naptól bocsátható feltételes szabadságra.

Az ítélet ellen a vádlott és védője enyhítés érdekében jelentettek be fellebbezést, az ügyész a fellebbezés bejelentésére három munkanap határidőt tartott fenn, így a bíróság határozata nem jogerős.

 

Hirdetés