Az elmúlt napokban szinte varázsütésre jelentek meg a hangyák Pécsen, mindegy a tiszta lakás és a rendben tartott konyha, megtalálják a bejáratot és elárasztják otthonunkat. A legtöbb hangyairtó módszerre közömbösen reagálnak, és borzasztóan pofátlanok: mindent megmásznak és mindent megesznek! Utánajártunk, mit tehetünk a hangyainvázió ellen!

A hangyák megjelenésekor kiemelten fontos lesz a rendszeres mosogatás, szemétürítés és takarítás, ugyanis a kis kártevők a legapróbb morzsát is „mérföldekről kiszagolják”. A tisztán tartott lakás és a csillogó konyha ellenére azonban az elmúlt napokban úgy érezhettük Pécsen, hogy semmi nem elég, a hangyák még így is át akarják venni az uralmat otthonunk felett. Az is ismerős lehet, hogy a legtöbb próbálkozás kudarcot vall, bizonyos irtószerek csak minket idegesítenek, a hangyákat bizony nem.

hirdetés

Az esetek többségében a hangyák élelmiszer-, illetve vízszerzés céljából „támadják be” a lakásunkat. Imádják továbbá a cukrot és a cukros dolgokat, az édes illatot képesek messziről kiszagolni. A „legjobb ellenszer a megelőzés”-alapon zárjunk le minden élelmiszert légmentesen, vigyük ki gyakran a szemetet, és vegyük a fáradságot, mosogassunk el.

A leghatékonyabb: a citrom és az ecet

Bababarát megoldás – ha nem szeretnénk erős vegyszereket használni – a citrom vagy az ecet. A hangyák nagy ellenségei a citrusfélék, melyeket mind takarításkor, mind utókezelés gyanánt érdemes bevetni. Egyszerűen csak mossuk át citromos vízzel a konyhapultot és azokat a helyeket, melyeket gyakran látogatnak a hívatlan vendégek. Ha biztosra akarunk menni, akkor a lakás több pontjába tegyünk ki citromhéjat vagy facsart citromlevet.

Ugyanilyen hatást érhetünk el az ecetes vízzel, melyet fele-fele arányban érdemes elkevernünk, majd felmosnunk vele. Az ecet miatt ugyanis a hangyák nem fogják érezni egymás illatát, így végleg megzavarhatjuk a katonás menetelésüket.

A hangyák igazi ellensége, a zsálya és a babérlevél 

Ha már kellemes citromillat lengi be a lakásunkat, de még mindig támadnak a hangyák, babérlevéllel és zsályával is díszíthetjük a lakást, melyeknek olyan erős illata van az aprócska betolakodók számára, ami miatt a konyha közelébe se tudnak majd menni.

Próbálkozhatunk még a hangyasztrádákon liszttel, fahéjjal, csilipaprikával, fekete borssal, szegfűszeggel és fokhagymával is. Azért ne mindet vessük be egyszerre, mert inkább a lakótársunkat fogjuk elűzni.

hirdetés