Elképesztő módon csíkozták össze a várost!

A közelmúltban robbant a botrány, hogy titkos adatokat, katonai bázisokat és kémállomásokat fed fel a Strava nevű fitneszapp nyilvánosan elérhető térképe, amelyet elsősorban sportolók használnak. Számunkra ennél fontosabb, hogy a térképen jól látszanak a legnépszerűbb futó- és bicikliző-útvonalak Pécsen és a Mecsekben is.

hirdetés
Uránia Mozi

A Strava lényegében ugyanazt kínálja, mint más népszerű fitneszappok: lehet vele követni a testmozgásunkat, az eredményeket pedig másokkal is megoszthatjuk. A cég még novemberben tett közzé egy térképes vizualizációt, amelyen több mint 3 billió lokációs adatpont látható, és lehet rajta böngészni a világ testmozgásos trendjeit.

A térkép szerint országos szinten Pécsen a legintenzívebb a futók és kerékpározók tevékenysége, vagyis azoké, akik ezt az alkalmazást használják sportoláshoz. Ezek szerint a legnépszerűbb útvonal Uránváros és a Ledina között a belvároson keresztül, valamint az egyetem és a Havi-hegy között húzódik. A sportpályák közül a legtöbben az egyetemi és a bőrgyári pályát használják. Sokan futnak Kertváros és a Tüskésréti-tó, továbbá a Malomvölgyi-tó körül. Az erdei futók kedvelt útvonala a Tettyétől a Dömörkapun át a Lapisig és a Remeterétig terjed az állatkert vagy a Misina-tetőn keresztül.

A kerékpározók is nagyjából ezeket az útvonalakat használják, de az jól látszik a térképen, hogy a kiépített bicikliutakat a városban elkerülik, Pécs Orfű között a biciklisek kis része jár ezeken.

Belváros és Mecsekoldal

Nem sok olyan utcát találni a városban, amit ne használnának a sportolók; amit mindenki elkerül azok a Tettyén és a Mecsekoldalban lévő meredek utcák, az Ótemető, a Gergely, a Kisszkókó, a Somfa utca, vagy a Fekete út és a Csoronika dűlő.

A távolsági futók már komolyabban csinálják, nagyon népszerű a Pécs és Harkány, Siklós vagy Drávaszabolcs közti útvonal, de sokan elfutnak a horvátországi Alsó-Mihojlácig.