Elkészült: évente 200 repülőgépet gyártanak az új pécsi gyárban

Átadták a Magnus Aircraft új pécsi repülőgépgyárának második ütemét hétfőn. Ezzel teljessé vált a több mint 5 milliárd forint értékű üzemközpont, amely 120 új munkahelyet teremt a pécs-pogányi repülőtér mellett, de további létszámbővítés is várható.

Ünnepélyes keretek között adták át hétfőn a Magnus Aircraft Zrt. új, a pécs-pogányi repülőtér szomszédságában elkészült kompozitüzemét. Korábban már felépült egy 1900 négyzetméteres összeszerelőüzem és egy 300 négyzetméteres irodahelyiség, ahol a kutatás-fejlesztés is helyet kapott, a kompozitüzem pedig mintegy 5100 négyzetméter alapterületű. A teljes beruházás több mint 5 milliárd forint értékű, a fejlesztést a magyar kormány is támogatta. A mostani üzem révén teljessé vált a pécs-pogányi repülőgépgyár.

Boros László vezérigazgató köszöntőbeszédében azt mondta, a magyar tulajdonú Magnus Aircraft ma már nemzetközileg elismert cég, termékei keresettek, leányvállalataiknak köszönhetően a világ minden földrészén jelen vannak a saját fejlesztésű Fusion repülőgépmárka típusaival. Kiemelte: most lehetőségeik vannak arra, hogy a kompozitüzemben ne csak saját repülőgépeiket tudják gyártani, hanem akár egyéb ágazatokba, például az autóiparba is beszálljanak.

Boros László vezérigazgató ismertette a fejlesztés részleteit

Tarány Gábor elnök-tulajdonos azt hangsúlyozta, szeretnék bizonyítani, hogy egy magyar fejlesztésű repülőgép sikeres lehet, arra a magyarok büszkék lehetnek.

Palkovics László miniszter avatta fel az új gyárat

Az eseményen beszédet mondott Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, aki kiemelte, a kormány el szeretné érni, hogy Magyarország ne csak az autóipar, hanem a repülőgépipar nyertesévé is váljon.

A miniszter hangsúlyozta, az elmúlt pár nap alatt három eseményen is volt Pécsett: a német Thyssenkrupp gyárépítésének elindításán, az egyetem műszaki karának új beruházásátadóján és most a Magnus Aircraft gyáravatóján. Palkovics László hangsúlyozta, ez is jól mutatja a magyar gazdaság és Pécs fejlődését: egyszerre van jelen a külföldi beruházók bizalma, a tudásbázis növelése és a magyar vállalatok erősítése.

Az összesen mintegy 8000 négyzetméteres gyáregyüttesben a tervek szerint évente akár 200 repülőgép is készülhet, döntően exportra. Pécsett van a cég kutatásfejlesztési központja is, a tervek szerint év végéig 120-ra nő a cég dolgozóinak száma, de jövőre további létszámbővítésre is van esély.