Teljesen elkészült, már a színészek vehették birtokba az új Pécsi Horvát Színházat. Egy hosszú ügy végére került pont, az eredmény viszont önmagáért beszél: egy új, modern teátrumot kapnak a Pécsett élő horvátok.

Befejeződött az építkezés az új Pécsi Horvát Színház épületénél, már a teátrum tagjai kezdték el belakni új otthonukat. Tágas, modern fogadótér, természetesen akadálymentes felületek fogadják majd a nézőket, láthattuk a napokban ottjártunkkor. Ami azonnal szembetűnő: nagyon világos a tér, még az olykor rejtett, szórt fényt adó különleges világításra sincs szükség. Ez mindenképpen meglepő egy belvárosi épületnél, ami szinte beékelődik a környező emeletes házak közé.

A nézőtér előtti nagyteremnél büfé várja a nézőket, illetve innen lehet kimenni a szabadtérire, ahol nyaranta lesznek majd előadások – ez szintén teljesen új beruházás.

A nézőtér faburkolata barátságos, letisztult, egyszerű, ugyanakkor némi meghitt hangulatot is kölcsönöz – valószínűleg jól fogják magukat érezni itt a nézők.

Az új Pécsi Horvát Színház alapkövét, amint az ismert, 2014-ben tették le. Megkezdődött a kivitelezés, viszont az önkormányzat szerint az első kivitelező nem végzett időben a munkákkal, ráadásul több környező ingatlanban is kár keletkezett. Ezért felbontották a szerződését, bár ezt a cég vitatta.

Az önkormányzat azonban nem akart ismét olyan beruházást, mint az előző városvezetés idején elkészült Jókai tér vagy a Nevkó iskolájának felújítása, ahol hamarosan olyan hiányosságok jelentkeztek, hogy ismét rengeteget kellett-kell rájuk költeni. Így új kivitelezőt választottak ki, végül 2016 őszén kezdődhetett el ismét a munka.

Az épület összesen csaknem 1200 négyzetméter alapterületű, a nézőtéren, a közönség által használt részeken kívül természetesen díszletraktár, irodák is helyet kapnak benne, sőt öt szoba is, ahol a vendégművészek tudnak majd éjszakázni. A nézőtér 103 székes, ezen kívül 2 akadálymentes hely is várja a látogatókat. A szabadtéri színpadon is csaknem száz látogatót tudnak fogadni. A színházterem akusztikája a szakemberek szerint kiváló, kiemelkedő hangminőséget nyújt. Összesen 28 intelligens, LED-es színházi lámpa és a teljes színpadot lefedő panorámaprojektor-technika szolgálja ki az előadásokat.