Megkezdődött egy újabb beruházás a pécsi történelmi belvárosban: megszépül és eredeti funkcióját kapja vissza a Rózsakert, átalakul az egykori Papucs borozó, valamint a szomszédban álló hatalmas ódon épület is dísze lehet majd a történelmi utcáknak. 

Egy olyan fejlesztés kezdődött meg a napokban a pécsi városmagban, amely hozzájárul ahhoz, hogy a történelmi belváros még vonzóbb lehessen a turistáknak és a helyieknek egyaránt. Korábban már beszámoltunk róla, a Pécsi Egyházmegye három, egymással kapcsolatban álló helyszínen is jelentős fejlesztéseket tervez – az építkezések a napokban el is indultak.

Már folyik a munka a Rózsakertben is

A Rózsakert már hosszabb ideje üresen áll, a tervek szerint azonban már nem sokáig, a püspökség úgy döntött, az eredeti, és nevéhez is illő funkcióját állítja vissza: egy sok rózsával beültetett, gondozott parkot hoznak létre. Mint a püspökségtől megtudtuk, lehetőség lesz koncertek tartására is, mivel színpadnak használható térrészt is kialakítanak. A kerítéseket felújítják, ahol szükséges, ott újjáépítik. A Rózsakert napközben nyitva lesz, bárki beülhet pihenni, sétálni.

Akár az egykori Papucs borozóból is, ugyanis az épületből lépcső vezet majd fel a rózsák parkjába. A volt borozó helyén turisztikai, kiállító és árusító helyiségek lesznek, valamint itt kap helyet egy vizesblokk is. A helyiségeket kívülről leszigetelik, felújítják, a munkálatok már ebben az épületben is megkezdődtek.

 

A mellette álló épületben, a püspökség birtokában levő Janus Pannonius utca 8. szám alatt is jelentős munka kezdődött. Ráfért már, főleg, hogy korábban közvetlen szomszédja, a Máltai Szeretetszolgálat épülete már korábban megújult, így még nagyobb volt a kontraszt. A munkák befejeztével viszont ez az ódon ház is a belváros éke lehet, a tervek szerint az egyházmegye új könyvtára is itt kap majd helyet, kutatószobákkal, olvasóteremmel. A teljes beruházás a tervek szerint jövő tavasszal fejeződhet be.

(Látványterv: Pécsi Egyházmegye)

hirdetés

Hirdetés