Péterffy Attila bejelentette: az LMP-s Kóbor József is csatlakozott a városvezető frakciószövetséghez

Pécs polgármestere sajtótájékoztatót hívott össze ma délelőttre, ahol a városvezető koalíciót, a Pécs Jövője Frakciószövetséget érintő bejelentést tett. Az alábbiakban láthatják videós közvetítésünket és olvashatják szöveges tudósításunkat az eseményről.

Előzmények:

  • A Mindenki Pécsért Egyesület mint jelölő szervezet megvonta a névhasználati jogot a városvezető koalíció azon tagjaitól, akik aláírták az új frakciószabályzatot, mivel utóbbit antidemokratikusnak tartják. Ezzel párhuzamosan kezdeményezték Péterffy Attila kizárását az egyesületből. Ennek hatására többen, köztük elnökségi és alapító tagok, kiléptek az egyesületből, és így tett a polgármester is.
  • 14 képviselővel új frakciószövetség alakult Pécs Jövője néven, a Momentum három képviselője és Bognár Szilvia, leváltott alpolgármester nélkül. A 26 fős közgyűlést rajtuk kívül a négyfős Fidesz-frakció, a háromfős KDNP-ÖPE-frakció, és Kóbor József LMP-s képviselő alkotják.

Péterffy Attila polgármester bejelentette, hogy az LMP önkormányzati képviselője, Kóbor József csatlakozik a Pécs Jövője Frakciószövetséghez. Ez azt jelenti, hogy a városvezető koalíció 15 fős lesz az eddigi 14 helyett. Kóbor zöldügyi megbízottként fog tevékenykedni. Az LMP-s képviselő elmondta, úgy látja, a városvezető frakciószövetség mára stabilizálódott. Beszélt arról is, hogy a Régiók Európai Bizottságának tagjaként végzett munkáját eddig is próbálta becsatornázni képviselői munkájába, ezt a tevékenységet polgármesteri zöldmegbízottként folytatni fogja. Hozzátette: 2019-es polgármester-jelölti programja annak idején hasonló alapokon nyugodott, mint Péterffy Attiláé.

Kóbor József emlékeztetett arra, hogy már a kezdetektől támogatója volt az ellenzéki pártok összefogásának. Felidézte, hogy 2019 áprilisában a pécsi közgyűlésben Hoppál Péterrel szemben védte meg az akkor még csak formálódó szövetséget. (Tényleg emlékezetes volt az az ülés: Kóbor két és fél perc alatt semmisítette meg az országgyűlési képviselőként az ellenzéki pártok közé éket verni érkezett Hoppált.)

Az ember, aki két és fél perc alatt semmisítette meg Hoppál Pétert

Kóbor József elmondta, noha az LMP Pécsett végül nem csatlakozott a 2019-es önkormányzati választási összefogáshoz, a választások után nem sokkal leült tárgyalni Péterffy Attilával, és a mostani együttműködés alapjait már akkor letették.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a Régiók Európai Bizottságában ülő magyar küldöttségben mindössze négy ellenzéki képviselő ül, és csak ő képvisel megyei jogú nagyvárost, ezért unikálisnak mondható a helyzete.

Beszélt arról is, hogy a zöldmegbízotti munkáját külön díjazás nélkül végzi.

A sajtótájékoztató után leültünk beszélgetni Kóbor Józseffel, az általa elmondottakat ebben a cikkben foglaltuk össze:

Dr. Kóbor József: Ugyanazt fogom csinálni, mint eddig, csak hatékonyabban

A sajtótájékoztatón részt vettek a Pécs Jövője Frakciószövetséget alkotó pártok képviselői, és Keresztes László Lóránt, az LMP országgyűlési képviselője, aki a Baranya 2-es választókerület képviselőjelöltje is.

Keresztes elmondta, rendkívül fontosnak tartja, hogy a globális és lokális környezeti kihívások idején létrejöhet a pécsi önkormányzatnál egy ilyen megbízotti szerepkör. Kóbor József személye szerinte garancia arra, hogy a helyi fejlesztések a fenntarthatósági szempontokkal együtt valósulnak majd meg. Kiemelte Kóbor sok évtizedes környezetvédő múltját, hangsúlyozta, ezen a területen nem sok nála hitelesebb szereplője van a helyi közéletnek.

A polgármester előzetesen arról beszélt, hogy a pécsi frakciószövetség bizonyította, tagjai tudnak a pécsi polgárok érdekeit szem előtt tartva együttműködni. Ahogy fogalmazott, ez bizonyíték arra, hogy az ellenzéki együttműködés stabilan tud működni.

Kunszt Márta, a DK képviselője arról beszélt, hogy ugyan az elmúlt időszakban voltak, akik a koalíció szétesését vizionálták, a frakciószövetség 14 képviselője egységet mutatott, és most, Kóbor József csatlakozásával még erősebb és színesebb lesz az ellenzéki összefogás a pécsi közgyűlésben. 

Siposné Bikali Éva (DK) arra hívta fel a figyelmet, hogy az LMP-s politikus a Régiók Európai Bizottságának tagjaként véleményezheti a pécsieket is érintő európai jogszabályokat. Kóbor bizottsági tagságából a város szerinte azzal is profitálhat, hogy személyén keresztül a város saját jogon kapcsolódhat be az uniós projektekbe, továbbá tevékenységével az Európa Zöld Fővárosa cím elnyeréséhez is segítséget nyújthat

Fogarasi Gábor (Jobbik) elmondta, 2010 óta ül együtt a testületben Kóbor Józseffel, aki számtalanszor bizonyította rátermettségét.

Ágoston Andrea független képviselő mindehhez hozzátette, a frakciószövetség elkötelezett a klímavédelem, a zöldmegoldások és a fenntarthatóság elve mellett, ezért is örülnek, hogy egy zöldpolitikus csatlakozott a koalícióhoz.

Nyőgéri Lajos (MSZP) arról beszélt, hogy a város folyamatosan készíti elő az EU 2021–27-es fejlesztési ciklusára a projekteket, és szükség van egy olyan szakemberre, aki a fenntarthatósági és zöldszempontokat is értő módon tudja beépíteni a pályázatokba. Kóbor Józsefről azt mondta, nem csak a politikai tapasztalatai, hanem a szakmai ismeretei is erősíteni fogják ezt a szövetséget. 

Péterffy Attila kérdésre válaszolva elmondta, nincs összefüggés a városvezető koalíció létszámának csökkenése és a mostani bejelentés között. Kóbor zöldügyi szerepvállalása már jóval korábban is felmerült, de a járványhelyzet közbeszólt – hangsúlyozta a városvezető. Kóbor József szintén kérdésre válaszolva elmondta, az előválasztásnak sincs köze a mostani együttműködéshez, az ő zöldügyi szerepvállalása már akkor felmerült, amikor még az előválasztás nem volt téma.

A polgármester zárszavában hangsúlyozta, a pécsi példa is mutatja, hogy a választópolgárok bízhatnak az ellenzéki együttműködésben és szövetségekben, mert azok működnek.

 

Hirdetés