A pécsi Zsolnay Kulturális Negyed jól ismert és titkos terei is feltárulnak szeptember 15-e éjjelén! Vadonatúj látnivalók, exkluzív tárlatvezetések, éjfélig tartó családi programok várják az izgalmat keresőket.

A Zsolnay Negyed Éjszakáján 12 helyszínen 30 programmal várja a Zsolnay Örökségkezelő NKft. azokat, akik új élményekre szomjaznak. Hangulatos szabadtéri koncertek, éjszakai társasjátékozás, távcsöves égboltmegfigyelés, táncház, filmvetítés és fáklyás séta is szerepel a kínálatban. A hangsúly ugyanakkor a Zsolnay-örökség bemutatásán van – ezúttal nem mindennapi módon.

Az újonnan megnyílt Zsolnay Látványmanufaktúrában bepillanthatnak a látogatók a kulisszák mögé és megtudhatják, hogyan készülnek a legszebb Zsolnay-tárgyak. Megnyílik Zsolnay Júlia egykori műtermének ajtaja és az érdeklődők a Jégvermet is megnézhetik. A kuriózumok sora azonban nem ér véget: a látogatók elsők között szemlélhetik meg a Zsolnay Aranykora – Gyugyi-gyűjtemény legújabb, szeptemberben érkezett műtárgyait, amelyeket a kiállítás kurátora, Komor István mutat be!

Összesen közel tízféle tematika mentén tartanak különleges tárlatvezetéseket ezen az estén, amelyek a Zsolnay-negyed kiállításain és szabadtéri sétányain zajlanak. A gyűjtő szemével címmel exkluzív idegenvezetést tart a Rózsaszín Zsolnay kiállításon a tárlat létrehozója, Winkler Barnabás, gyűjtő, építész. A Család- és gyártörténeti kiállításon Kovács Orsolya, a kiállítás kurátora avatja be a látogatókat az izgalmas részletekbe. 23 órakor fáklyás séta indul a Zsolnay Mauzóleumhoz.

Az este során levetítik a Zsolnay családról szóló dokumentumfilmet, melynek címe Zsolnayék kapcsos könyve. A gyerekeket éjjel is várják a játszóterek, az óriáscsúszda, sőt, éjszakai kerti sakkpartin is részt vehetnek.

– Folyamatos az érdeklődés a Zsolnay-negyed látnivalói iránt, de azt tapasztaljuk, hogy egy-egy különlegesebb akció még inkább megmozgatja az embereket; a Kulturális Örökség Napjai pedig kiváló apropót biztosít a Zsolnay-negyed Éjszakájának – mondta el Vincze Balázs, a ZsÖK ügyvezetője.

Az éjszakai jegy rendkívüli kedvezménnyel váltható meg, érvényes 12 helyszínre és a programokra.

Részletek: ITT

(x)

Hirdetés