Elpróbálják, milyen lenne egy katasztrófa Pécsen

Műemlékvédelmi és katasztrófavédelmi gyakorlatot tartanak a világörökségi helyszíneknél szerdán Pécsen – tájékoztatta a Pécsi Tudományegyetem az MTI-t.

A katasztrófavédelmi bemutatóval egybekötött műemlékvédelmi gyakorlatot a pécsi ókeresztény értékeket bemutató Cella Septichora Látogatóközpontban és annak környezetében tartja a Pécsi Tudományegyetem és Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

A Műemlék 2019 nevű gyakorlat célja a műemlékek megóvása olyan – elsősorban természeti – katasztrófahelyzetben, ahol sérülhetnek ezen felbecsülhetetlen értékek és az éppen környezetükben tartózkodó emberek – közölték.

A forgatókönyv alapján heves esőzések és széllökések következtében sérül a Pécsi Püspökség épületének tetőszerkezete, az onnan leeső gerendák és cserepek betörik a Cella Septichora üvegborítású tetejét, víz tör be a látogatóközpontba, továbbá vendégek és dolgozók is sérülnek. A sérültek kimentését a katasztrófavédelem megyei szervezete végzi, majd az embereket – szimuláció szerint – átadják az elsődleges helyszíni ellátóknak, a PTE egészségügyi kara mentőtiszt hallgatóinak.

A gyakorlat szerdán reggel kilenc előtt kezdődik és délelőtt tízig tart a Cella Septichoraban és közvetlen környezetében.

A nyilvánosság számára is követhető lesz az esemény: egy LED-falon vetítik ki a történéseket. A program után lehetőség nyílik az érdeklődők számára az ellátókkal és imitátorokkal való találkozásra, és az újraélesztés alapjaival való megismerkedésre is – jelezték a kommünikében.

Hirdetés