Elrendelte a bíróság a „postázó” dílerek és társaik letartóztatását

Az egyik gyanúsított az őrizetbe vétel után - Forrás: PoliceHungary Youtube

Vasárnap délelőtt írtuk meg, hogy új pszichoaktív anyaggal kereskedő, tíztagú bűnbandát számoltak fel a rendőrök. A csoportot egy szigetvári illetőségű férfi irányította, a tíz tagból hetet ma letartóztatásba helyezett a bíróság. Hárman Horvátországban kiadatási őrizetben vannak, a szervezetet a hatóságok szerint irányító szigetvári férfi és két családtagja is. A csoport fedte le az országos online terjesztés 80 százalékát.

A Pécsi Járásbíróság június 14-én egy hónapra elrendelte K.J. elsőrendű gyanúsítottnak és hat társának letartóztatását bűnszervezetben elkövetett pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntettének, kábítószer birtoklás vétségének és bűnszervezetben elkövetett hamis magánokirat felhasználása vétségének megalapozott gyanúja miatt – áll a bíróság közleményében.

hirdetés

Az alapos gyanú szerint egy szigetvári férfi 2018 nyarától bűnszervezetet hozott létre, melynek keretében külföldről kereskedelmi mennyiségű új pszichoaktív anyagot rendelt. A megrendelt új pszichoaktív anyag ellenértékét kriptovalutával egyenlítette ki.

A közvetlen fogyasztók az új pszichoaktív anyagokat a szigetvári illetőségű férfi megbízásából B.B. hatodrendű és Sz.Zs. hetedrendű – informatikus foglalkozású – gyanúsítottak által létrehozott, az USA szerverein keresztül üzemeltetett weboldalakon keresztül rendelték meg – írja a bíróság.

Az új pszichoaktív anyagokat a bűnszervezet tagjai K.J. elsőrendű, G.N.Zs. másodrendű, O.Z. harmadrendű, L.J. negyedrendű, valamint B.Z. ötödrendű gyanúsítottak porciózták ki, csomagolták be, majd országszerte különböző postákon adták fel azokat, így juttatva el őket  a fogyasztókhoz.  A szigetvári férfi a gyanúsítottak számára Budapesten több lakást is bérelt, ahol a gyanúsítottak a fenti csomagokat előkészíthették és azokat a város különböző postahivatalaiban feladhatták a megrendelők számára – olvasható a közleményben.

A megrendelők az új pszichoaktív anyagok ellenértékét a postának kifizették, majd a Magyar Posta Zrt. az összeget a megadott bankszámlákra utalta. A feladást lebonyolító gyanúsítottak a bankszámláról a pénzt felvették és eljuttatták a bűnszervezet vezetőjéhez.

A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint legalább 13 ezer darab postai csomag került ilyen módon feladásra, melyre tekintettel közel 200 millió forint bevétel keletkezett a bűnszervezetnél – véli a hatóság.

A terhükre rótt bűncselekmények büntetési tételére is figyelemmel megalapozottan feltehető, hogy a gyanúsítottak szabadlábon hagyásuk esetén a hatóság elől megszöknének, elrejtőznének, a bizonyítást veszélyeztetnék, így különösen a büntetőeljárásban résztvevő más személyt megfélemlítenének, jogellenesen befolyásolnának, bizonyítási eszközöket semmisítenének meg, a bűncselekményt folytatnák vagy újabb szabadságvesztéssel büntetendő cselekményt követnének el.

A fenti indokok alapján a bíróság szükségesnek és indokoltnak találta a gyanúsítottak letartóztatásának elrendelését.

A bíróság végzése kizárólag O.Z. harmadrendű gyanúsított vonatkozásában végleges, tekintettel a gyanúsítottak és védőik által bejelentett fellebbezésekre.

A szigetvári illetőségű férfit, a szervezet irányítóját és két társát európai elfogató parancs alapján a nyomozó hatóságok Horvátországban elfogták, jelenleg kiadatási őrizet alatt állnak.

Hirdetés