Az önkormányzat szeptember 27-én, határidő előtt elutalta az előző városvezetés felelőtlen gazdálkodása miatt keletkezett hiány fedezetéül nyújtott, összesen 9 milliárd 540 millió forintos állami hitel erre az évre esedékes törlesztőrészletét: a városvezetés 1,75 milliárd forintos törlesztőrészletet fizetett ki az államnak – áll az önkormányzat keddi sajtóközleményében.

Mint ismert, a korábbi fideszes önkormányzatnak nyújtott közel 10 milliárdos állami segélyhitel jelentős részét az új városvezetésnek kell visszafizetnie az alábbi ütemezés szerint:

  • 2020: 1 milliárd 540 millió
  • 2021: 1 milliárd 750 millió
  • 2022: 1 milliárd 750 millió
  • 2023: 1 milliárd 750 millió
  • 2024: 1 milliárd 750 millió

Az önkormányzat az első részletet tavaly november végén fizette vissza az államnak, a 2021-ben esedékes 1,75 milliós részletet pedig szeptember 27-én utalták el. Az ezzel kapcsolatban kedden kiadott közleményükben kiemelik, hogy a városvezetés elkötelezett a még fennálló, összesen 5,25 milliárd forintos tartozás visszafizetése mellett – noha az “normális gazdasági viszonyok között is” nehéz lenne – ezzel párhuzamosan pedig arra törekednek, hogy végrehajtsák azokat a fejlesztési terveiket, amelyeket a választási programban vállaltak.

A közlemény:

A kormányhatározatban rögzített határidő előtt, már szeptember 27-én elutalta a pécsi önkormányzat az előző városvezetés felelőtlen gazdálkodása miatt keletkezett hiány fedezetéül nyújtott, összesen 9 milliárd 540 millió forintos állami hitel erre az évre esedékes törlesztőrészletét. A pécsi önkormányzat hétfőn 1,75 milliárd forintos törlesztőrészletet fizetett ki az államnak.

Ezzel az önkormányzat immár összesen 4 milliárd 290 millió forintot törlesztett az állam felé. 2019-ben – még az előző városvezetés – 1 milliárd forintot fizetett vissza, majd a megújult városvezetés 2020 novemberében 1 milliárd 540 millió forintot, idén pedig 1 milliárd 750 millió forintot utalt át az államnak.

A pécsi önkormányzat tavaly kezdeményezte az akkor egyösszegben esedékes törlesztés több részletre bontott átütemezését, amit a kormány engedélyezett. Mindez azt jelenti, hogy a pécsi önkormányzatnak a következő három évben is évente 1,75 milliárd forintot kell még visszafizetnie ahhoz, hogy Pécs az előző városvezetés pazarló gazdálkodásából származó tartozását teljes egészében rendezze.

A pécsi városvezetés elkötelezett a még fennmaradó, összesen 5,25 milliárd forintos tartozás kormánnyal egyeztetett ütemű visszafizetése mellett. Ezzel párhuzamosan felelős, átlátható és takarékos gazdálkodással arra törekszik, hogy az egészen a ciklus végéig tartó, folyamatos törlesztés mellett is végrehajtsa azokat a fejlesztési terveit, amelyeket a választási programban vállalt a pécsiek gyarapodása érdekében.

A 2019 előtt keletkezett hiány fedezetéül nyújtott hitel törlesztése normális gazdasági viszonyok között is nehéz helyzet elé állítaná a pécsi önkormányzatot. A két éve tartó koronavírus-járvány miatt azonban a törlesztés még megterhelőbb a város számára. A pécsi városvezetés éppen ezért továbbra is mindent megtesz azért, hogy az önkormányzat pandémia miatt kiesett bevételeit, a számítások szerint mintegy 3,77 milliárd forintot a kormány kompenzálja, és így a járvány miatt ne érje további veszteség a pécsieket.

 

Hirdetés