Nemrég felújított iskolában nyitották meg a pécsi tanévet

Hivatalosan is véget ért a pécsi diákok számára a nyár, pénteken délután ugyanis a Szent Mór Iskolaközpontban megtartották a hagyományos városi tanévnyitót, melyen átadták Pécs oktatási díját is.

Ennyi volt, vége a vakációnak, hétfőn a pécsi diákok iskolába mennek. Az első tanévnyitó ünnepséget már meg is rendezték, pénteken délután ugyanis a Szent Mór Iskolaközpontban nyitotta meg hivatalosan az új iskolai évet Páva Zsolt polgármester, Udvardy György kinevezett veszprémi érsek, a Pécsi Egyházmegye apostoli kormányzója, valamint Nagy Andrea, az iskola igazgatója.

Tele volt a Szent Mór Iskolaközpont tornaterme a tanévnyitón

Az iskola növendékeinek színes műsorával tarkított hagyományos városi tanévnyitón tartott beszédében Páva Zsolt kiemelte, hogy ugyan közhelyszerű gondolatnak tűnik az, hogy az ország oktatási életében kiemelkedő, több évszázados történelmi és szakmai jelentőséggel bíró Pécs „iskolaváros”, a közhely mögött azonban mélyebb tartalom van.

– Amikor ma az oktatásról beszélünk, mindig arra koncentrálunk, hogy éppen most, a jelenünkben mi történik az oktatás terén. Ha azonban tágabb perspektívából nézzük a kérdést, látjuk, hogy azt nem lehet pár pillanat alatt eldönteni, ennél megalapozottabb véleményt kell alkotnunk. Ehhez pedig vissza kell nyúlnunk a múltba. A magyar oktatási rendszer évszázadok óta óriások lábán áll, ott van mögötte a hagyomány, amire büszkének kell lennünk. Ugyanakkor a hagyományokat kiegészítik az aktuális, progresszív tendenciák és új megközelítések. Ebből a két tényezőből áll össze az Európában szinte egyedülálló magyar oktatási rendszer, melyben manapság újra fontosak az erkölcsi szempontok is – mondta a polgármester.

Páva Zsolt: a magyar oktatási rendszer a hagyományokra épül

Kiemelte, hogy noha sok kritika éri ma az oktatást az ellenzéki pártok részéről, azonban ha visszapillantunk, láthatjuk, pozitív értelemben történtek változások az elmúlt 9 évben. A városvezető felidézte, hogy Pécsett többek között számos iskolafelújítás zajlott le és zajlik jelenleg is, emellett továbbiakat is terveznek, hiszen céljuk, hogy a város diákjai és tanárai korszerű intézményekben tanulhassanak és dolgozhassanak.

A Ritmusvarázs diákzenekar is zenélt az évnyitón – billentyűzeteken

Udvardy György tanévnyitó beszédében elmondta, az iskolakezdés idején jó felidézni azt a gondolatot, hogy az emberek, a társadalmak, a családok élete a nevelés köré szerveződik. Az iskolai nevelés során azonban – folytatta – túl gyorsan változott meg a nevelői közeg, azzal együtt a nevelésben betöltött szerepek is, így az oktatás értékei is megváltoztak. Ezért – mint mondta – az egyházmegyei fenntartású iskolák oktatási munkája során a tanárok célja az lesz, hogy a kultúra formálóiként igazán értékes, mára talán némileg elfeledett evidenciákat rögzítsék, megfogalmazzák érthető, világos módon, hogy önmagukért felelős embereket nevelhessenek az diákokból.

– A tudás mellett szeretnénk hitet tenni ebben az esztendőben, a tudás pedig olyan ajándék, amit könnyen és gyorsan nem lehet megszerezni. Nem ígérjük, nem is vállalkozunk erre, hiszen az igazi tudás kemény munkával érhető csak el. A tanároknak azt kívánom, hogy legyen módjuk megfigyelni azt a csodát, ami a megértés, a fejlődés, a növekedés csodája. Amikor egy diák az óra elején még nem tud valamit, a végén viszont már igen, és ezt a tudást később a gyakorlatban is használni tudja – mondta Udvardy György.

Udvardy György: a tanárok megtapasztalhatják a felnövés csodáját

Nagy Andrea, a Szent Mór Iskolaközpont igazgatója beszédében hangsúlyozta, hogy a köznevelési törvény, valamint a pedagógiai megközelítések változásait a pedagógusok a saját szemléletmódjukon keresztül értelmezik ugyan, de minden tanárt összefognak az olyan tanári hivatáshoz kapcsolódó alapvetések, mint például hivatás- és kötelességtudat, a társadalmi felelősségvállalás, valamint a gyermekek feltétel nélküli szeretete.

Ritter Attila átveszi a város oktatási díját

Az eseményen adták át Pécs oktatási díját, azaz a Rajczi Péter-díjat is. Ebben az évben a közgyűlés Ritter Attilának, a pécsi Janus Pannonius Gimnázium igazgatójának ítélte oda az elismerést.

Hirdetés