Épül a Magyar-Horvát Kultúra Háza Szemelyen

Letették a Magyar-Horvát Kultúra Házának alapkövét Szemelyen. A baranyai településen év végére készülhetnek el a meglévő kultúrház felújításával és bővítésével. Az ünnepségen Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár, valamint Hoppál Péter, a térség fideszes országgyűlési képviselője is részt vett. 

Szemelyen jelenleg egy 140 négyzetméteres kultúrház biztosítja a baranyai településen élő horvát nemzetiség kultúrájának bemutatását, megőrzését. Év végére azonban ez a ház megújul, sőt egy 350 négyzetméteres, új szárnnyal bővül.

– Húszéves álom válik valóra az új kultúrház megépítésével – hangsúlyozta Kumli János. Szemely polgármestere hozzátette: a településen még most is élnek horvát nemzetiségűek, akik ápolják hagyományaikat. Ennek továbbörökítésében pedig nagy szerepet kap majd az új Magyar-Horvát Kultúra Háza.

Az új kultúrház építését a magyar kormány 80 millió forinttal támogatja.

– A kormány számára legalább olyan fontosak a vidéken élők, mint a városlakók, és hasonlóan fontos a magyarországi nemzetiségekkel való együttélés erősítése – mondta Soltész Miklós. A Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára ünnepi beszédében hangsúlyozta: a kormány kiemelt figyelmet fordít a kultúrházak, temetők, elhagyott plébániák és lelkészségek megújítására. A politikus hozzátette, hogy a szintén baranyai Máriakéménd katolikus kegytemploma is megújul, ehhez 60 millió forintos állami támogatást kaptak.

– A szemelyi fejlesztés szimbolikus és egyben mintaszerű is, mondta Hoppál Péter. A kulturális alapellátás kiterjesztésének összehangolását felügyelő miniszteri biztos a Magyar falu programra is utalva rögzítette: szükség van olyan programokra, amelyek a falvak népességét segítik. A horvát-magyar kultúra együttélésére és a falusi, közösségi létformára a jövő szempontjából is értékként kell tekintenünk – hangsúlyozta Hoppál Péter.

hirdetés