Már nem kell sokat várni, és korszerű központból indulhatnak menteni a pécsi lánglovagok: megjelent az új Engel János úti laktanya felépítését célzó közbeszerzés. Ha elkészül a bázis, egy minden tekintetben XXI. századi laktanyát használhatnak a tűzoltók. 

hirdetés
Uránia Mozi

Aki csak elautózik az Engel János úton, kívülről is láthatja, valóban méltatlan körülmények között dolgoznak a pécsi tűzoltók. Ez azonban már nem sokáig lesz így, hiszen mint már beszámoltunk róla, megvan a terv és a forrás is arra, hogy egy teljesen új laktanya épüljön. Sőt Pécs önkormányzata a közelmúltban ingyen adott egy Tüzér utcai telket az államnak, hogy azon egy második bázis is felépülhessen, így a tűzoltók még gyorsabban juthassanak el a város minden részébe, ha baj van.

Dr. Sárkány Sándor százados, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivőhelyettese most arról tájékoztatta lapunkat, jelentős előrelépés történt a Pécs I. laktanya, azaz az Engel János utcai fejlesztés kapcsán: megjelent az építésre vonatkozó közbeszerzés, az érdeklődő kivitelezők augusztus 16-án járhatják be a helyszínt és szeptember elejéig pályázhatnak.

Lesz munkájuk bőven, hiszen mint a kiírásból kiderül, két ütemben valósul meg a beruházás: előbb megépül a több mint 4600 négyzetméteres új laktanyaépület, a második ütemben pedig a meglévő épületrész bontására és átalakítására kerül sor.

Ezt részben lebontják, átalakítják, és mellette épül az új bázis

Az első ütemben megépítendő új laktanyában tíz szerállás kap helyet, az épületben együtt működik majd a hivatásos tűzoltóság és a megyei igazgatóság. A kivitelezőnek gondoskodnia kell a szükséges elektromos, gépészeti, kertészeti, útépítési és forgalomtechnikai munkákról, sőt a feladat része a tűzoltótechnológia beszerzése, beszerelése és üzembe helyezése is.

A második ütemben az átalakításra váró, részben lebontandó régi laktanya udvarszintjén kilenc szerállást kell kialakítani, itt kapnak helyet a raktárhelyiségek, a legénység számára kialakított konditerem a szükséges öltözőkkel, vizesblokkokkal, szertárral, valamint egy teakonyha pihenővel. Szintén ebben az épületszárnyban lesz az aggregátorhelyiség, a távhőközpont és két műhely is.

A közbeszerzési felhívás szerint a nyertes ajánlattevőnek úgy kell majd végeznie a munkát, hogy az első ütem alatt a tűzoltóságnak természetesen zavartalanul kell működnie.