Ma, május 9-én van Európa-napja. A béke és az egység ünnepe alkalomból a pécsi tv-torony az Európai Unió zászlójának kék-sárga színeit ölti magára.

Ahogy azt bizonyára a legtöbb pécsi már tudja, néhány éve – az országban egyedülálló módon –, kapott új „fényruhát” a pécsi tv-torony: azóta minden nap különböző színekben pompázik sötétedés után, jeles események, ünnep- és emléknapok alkalmával pedig mindig egyedi fénymintával világít, vagy épp elsötétülésével tragikus eseményekre emlékeztet.

Május 9-én este az Európa-nap tiszteletére az ikonikus torony kéken és sárgán, az Európai Unió zászlójának színeivel világít majd.

De mit is ünneplünk ezen a napon? A minden évben megrendezett Európa-nap az európai béke és egység ünnepe. 1950. május 9-én Robert Schuman francia külügyminiszter Párizsban egy olyan új politikai és gazdasági együttműködést vázolt fel Európa számára, amely lehetetlenné teszi a háborút a kontinens országai között. Schuman egy új európai intézmény felállítását szorgalmazta abból a célból, hogy az összefogja és irányítsa a kontinens országainak szén- és acéltermelését. Az intézményt létrehozó szerződés aláírására egy évvel később került sor.

A mai Európai Unió kialakulását a Schuman-javaslattól számítjuk.

Az Európa-nap alkalmából Péterffy Attila polgármester egy videót osztott meg Facebook-oldalán, amelyben kiemeli, hogy noha az elmúlt években sok minden megváltozott az európai közösség életében,

az európai értékek ma is változatlanok.

-Az emberi méltóság, az emberi jogok tiszteletben tartása, a szabadság, az egyenlőség, a demokrácia és a jogállamiság olyan értékek, amelyekhez hitem szerint minden magát európainak valló polgárnak tartania kell magát. Amikor 2019-ben Pécs szolgálatára jelentkeztem, ezeket az alapértékeket tartottam szem előtt, és polgármesterként is ezek szellemében dolgozom – mondta.

A polgármester a videóban a fentiekhez hozzáteszi, hogy a városvezetés egy olyan közösséget épít, ami küzd a kirekesztés ellen, tiszteletben tartja a sokszínűséget és fenntartható módon fejlődik.

hirdetés
Uránia Mozi