Sajtótájékoztatót tartott Ágoston Andrea, a terület önkormányzati képviselője május 16-án délelőtt a Daru dűlő és a Kócsag utca kereszteződésében található hídnál. A téma természetesen az építmény alatt is húzódó magyarürögi vízfolyás rendezése volt. 

hirdetés
Uránia Mozi

Sokat foglalkoztunk már ezzel a kérdéskörrel, hiszen a nyugati városrész lakói közül sokan érdekeltek a vízfolyás sorsának alakulásában. Ez ugyanis az egyre több alkalommal villámárvizek formájában Pécsre zúduló csapadékvizek egyik fő befogadója a környéken, így egyáltalán nem mindegy, milyen állapotban várja az esőt.

Mint arra Ágoston Andrea a sajtóeseményen emlékeztetett, a tereprendezésre már 2016-ban pályázott az akkori városvezetés, a munka azonban nem indult el, és az akkori tervek nem feleltek meg a lakossági igényeknek. A jelenlegi önkormányzat emiatt több mint egy évig egyeztetett több fórumon arról, mi lenne a legjobb megoldás a helyieknek. Mindezek alapján új terv született, mely alapján az engedélyeztetések után – valószínűleg év végén – elindulhat a munka.

– A pécsiek évek óta panaszkodnak arra, hogy a körülbelül 4370 méter önkormányzati területen kanyargó vízfolyás nem tud eleget tenni eredeti funkciójának: főként az a gond, hogy nem képes biztonsággal elvezetni az úgynevezett villámárvizek bekövetkeztekor lezúduló esőmennyiséget. Több esetben szakadt be a partfal, alámosott alapozásokat, elöntött kerteket, garázsokat, lakóházakat a víz. Létezett egy viszonylag jól előkészített terv, a geodéziai felmérés 2016-ban történt. A jelenlegi önkormányzat viszont megtudta, hogy széles társadalmi támogatottsága van az ügynek, de az eredeti koncepcióval nem teljesen ért egyet a lakosság,

így fórumokat tartottunk, hogy megismerjük a helyiek véleményét.

Kiértékeltük az ötleteket és a műszaki követelményeket szem előtt tartva módosítottuk a projektet. Nagy különbség, hogy a Daru dűlő és a Kócsag utca kereszteződésében található területet a lakók kérésére meghagyjuk eredeti állapotában. A korábbi elképzelésben még úgy volt, hogy a vízfolyásnak ezen a szakaszán indul a fejlesztés, de ez módosult, egy körülbelül 150 méterre lévő szelvénynél kezdődik a felújítás. A régebben megpályázott 400 milliós keret nem valószínű, hogy fedezni tudja majd a folyamatot, így a városvezetésnek is áldoznia kell rá. Örvendetes viszont, hogy lépésről lépésre egyeztettünk, és most látszólag teljes az egyetértés az itteni lakókkal. Többek között három hordalékfogó lesz beépítve, egy az öntözéshez hozzájáruló víztározó, valamint kotrásokra kerül majd sor – hangzott el a tájékoztatón.

Hirdetés