Év végére restaurálják a meszesi iskola 1956-os, pécsi szénbányászokat ábrázoló festményét

Pécsi Meszesi Általános Iskola építésével egy időben, 1956-ban festette a szénbányászok – akik jellemzően a városrészben éltek, dolgoztak, taníttatták gyermekeiket – munkássága előtt tisztelegve Soltra Elemér és Gádor Emil az ikonikus, azonban az évek során rossz állapotba került freskót. Most, az iskola fennállásának 65. jubileumára helyi pedagógusok, diákok, civilek és cégek hozzájárulásával végre restauráltatni tudják a művet. 

A közel 3 millió forintba kerülő helyreállítást a 2008-ban, volt diákok és tanárok által alapított Meszesért Alapítvány finanszírozza, akik kezdetektől az iskola támogatását tűzték ki céljukként. Mint azt a kuratórium tagja, Lőrinc Antal lapunknak elmondta, az alapítvány eddig elsősorban sporteszközök beszerzését, kiemelkedő teljesítményt nyújtó tanulók és pedagógusok jutalmazását támogatta, a mostani freskórestaurálási projektet Szabó Antalné kuratóriumi elnök javaslatára indították el, ezzel az iskolások és tanítóik identitását is erősítve. A munka szeptemberben, gyakorlatilag a tanévkezdéssel egy időben indult és előreláthatólag decemberre lesz kész,

Czakó Ferenc elismert pécsi restaurátor kezei által szépül meg a freskó.

– A meszesi városrész a szénbányászatra épült, az én családom is emiatt került anno Pécsre. A nevelőapám bányamérnök volt, így én is Meszesen laktam és jártam iskolába, majd itt tanítottam 23 évig.

Sok bányászemlék volt korábban az épületben, de ezek nagy része mára már megsemmisült, ezért is fontos a Soltra–Gádor alkotás megmentése.

A freskófelújítás nem új felvetés, de eddig nem volt az alapítványnak kerete rá. Ezért februárban gyűjtésbe kezdtünk: én a közösségi médiában, személyesen, telefonon kerestem meg a városrészben élőket, volt diákokat és tanárokat, cégeket, civileket. Most jól áll a gyűjtés, ezer és 50 ezer forint közötti összegekkel szálltak be az adományozók. Amennyiben a még meg nem érkezett, Hencsei Zsolt területi önkormányzati képviselő és néhány vállalat által beígért pénzek, valamint az 1 százalékok is befutnak, úgy tűnik, hogy meglesz a teljes összeg. Így múlt héten leszerződtünk a restaurátorral és elindulhatott a nagy munka, ami év végéig fog zajlani. Ha a járvány engedi, a 65. évfordulós ünnepség keretében adnánk át a felújított festményt – árulta el Szabó Antalné.

A festményről IDE KATTINTVA tudhatunk meg többet.