Évtizedek óta nem volt ilyen fejlesztés a pécsi gyerekklinikán

Rendkívüli közgyűlést hívnak össze azért, hogy a József Attila úton található gyermekklinika fejlesztése megtörténhessen. A legkisebb betegek barátságosabb körülmények között gyógyulhatnak, és sokkal korszerűbb, modernebb gépeket használhatnak az orvosok.

hirdetés

Pécsen a rendszerváltás óta nem került sor olyan mértékű, a pécsi gyermekklinikai ellátás fejlesztését célzó beruházásokra, amelyeket jövőre indíthatnak el a belvárosi épületegyüttesnél. A munkálatok minél gyorsabb lebonyolításához azonban a Pécsi Építési Szabályzat soron kívüli módosítására is szükség van, ezért júliusban rendkívüli közgyűlést hív össze a pécsi önkormányzat.

A fejlesztés során két új szárny épül, így bővítik a gyermek- és ifjúságpszichiátriát, és korszerűen felszerelt gyermeksürgősségi, baleseti osztályt alakítanak ki. A lépéssel létrejön ezáltal egy közel 800 négyzetméteres új központ, majd egy 1100 négyzetméternyi klinikarészt teljesen felújítanak. Mindezek mellett modern műszereket, eszközöket is vásárolnak.

Dr. Decsi Tamás professzor, a PTE Gyermekgyógyászati Klinikájának igazgatója lapunknak elmondta, két egymástól elkülönült projekt ez, két különböző szakmai területet érint.

A baleseti sebészeten és sürgősségin új műtőblokkot alakítanak ki és jóval barátságosabb lesz a betegek elhelyezése, hiszen a többágyas kórtermek helyet kétágyas szobákban gyógyulhatnak, a gyermekpszichiátrián pedig több ággyal rendelkeznek majd.

Őri László, a terület önkormányzati képviselője, Pécs alpolgármestere szerdán egyeztetett a gyermekklinika vezetőivel, igazgatójával, ezt követően lapunknak elmondta, a kormány tavaly döntött arról, hogy másfél milliárdot biztosít a gyermekklinika fejlesztésére, ami a pécsi és a régiós gyermekellátásban léptékváltást jelent.

– Az építési szabályzat sürgősségi módosításával is azt szeretnénk elérni, hogy minél hamarabb elkezdődhessen a munka. A tervezés a végső fázisába ért, és ha minden jól halad, a kivitelezési közbeszerzés is sikeres lesz, akkor várhatóan 2019-ben el is kezdődhet a beruházás – mondta Őri László, hozzátéve azt is, hogy a város és az egyetem közötti stratégiai szövetség egyik jele a PÉSZ soron kívüli módosítása – e kapcsolatot szeretnék a jövőben tovább erősíteni.

Mint ismert, az elmúlt években több városi és egyetemi egészségügyi fejlesztés is történt Pécsen: teljesen felújították a 400 ágyas klinikai tömböt, korszerűsítették a Lánc utcai rendelőintézetet, Pécsett épült fel a régió legmodernebb onkológiai centruma, elkészült a Kertvárosi Rendelőintézet, több orvosi rendelőt is felújítottak, új vérellátó központot húztak fel, valamint a Rét utcában egy rehabilitációs centrumot.

hirdetés