Nem túlzás azt állítani, hogy ez a hónap a fesztiválokról fog szólni: szuper programokkal érkezik az év első fesztiválja, a Múzeum Utca Plusz, és kistestvére, a Pécsi szelet gasztronapok, a Made in Pécs egy minifesztivállal készül, jön a kihagyhatatlan villányi Rozé Fesztivál, remek darabokkal vár a Pécsi Nyári Színház. Emellett lesznek koncertek, térzene, és izgalmas túrák a megye legszebb tájain. Mutatjuk a legjobb júliusi eseményeket Pécsről és Baranyából.

Igazi svábbál hangulat költözik nyáron Pécs belvárosába

Hamisítatlan magyarországi német fúvószene tölti meg a belvárost a Jókai térről vasárnaponként: immár pontosan negyedszázados hagyományra tekint vissza a Pécsi Német Önkormányzat és a Lenau Ház szervezte nyáresti szabadtéri koncertsorozat, melyen a helyi, illetve környékbeli német zenekarok mutatkoznak be.

Fotó: Hubay József/nnfoto

Az idei program kilenc alkalomból áll, az első est július 4-én lesz, hat órakor kezdődik a Bawazer Dorfmusikanten, vagyis a babarci zenekar koncertje.

Kár lenne kihagyni!

Az év első pécsi fesztiválja: jön a Múzeum Utca Plusz!

Július 1–4. között a Pécs Nyitva 2.0 kampányon belül rendezik meg a 2020-ban hagyományteremtő céllal elindított fesztivált, mely Pécs „legfiatalabb” nyári kulturális- és gasztronómiai programsorozata.

Vérbeli fesztiválhangulat költözik majd a belvárosba, sok izgalmas, érdekes, szórakoztató eseménnyel várják a szervezők a pécsieket a Káptalan utcában: óriásbábos felvonulás, koncertek, irodalmi estek, gourmet-piknik, családi és kézműves programok, slam poetry, erotikus versek és buli kifulladásig.

A Múzeum Utca Pluszról cikksorozatot is indítottunk, melyben egy-egy kulisszatitkot árulunk el a rendezvényekről. Böngésszétek a PécsMa.hu-t!

Egy finom hétvége: ez a negyedik Pécsi szelet

Fesztivál a fesztiválban: a tavaly nagy sikerrel elindított Múzeum Utca Plusz keretében rendezik meg a Pécsi szelet névre hallgató gasztrofesztet az első júliusi hétvégén. Szombat és vasárnap (július 2–3.) 11.30-tól egészen este 10 óráig összesen 42 standot járhatunk végig, megkóstolhatjuk a város és a megye legjobb éttermeinek, kávézóinak és bárjainak, termelőinek és manufaktúráinak, pékségeinek, cukrászainak és borászatainak legfinomabb ételeit és italait.

Óriási siker volt a tavalyi Pécsi Szelet

Pár kedvcsináló tavalyi fotó, roskadoztak az asztalok a finomságoktól:

A programról részletesebben itt írtunk. Gasztrotérkép a cikkben!

Szabadtéri koncertek a Káptalan Kertben

A város egyik kedvenc bulihelyszínén, a Káptalan Kertben júliusban is a legmenőbb zenekarok szórakoztatják a pécsieket: július 2-án az ország egyik legfelkapottabb együttese, a Follow the Flow zenél, július 3-án az Irie Maffia robbantja fel a színpadot, 4-én Rudán Joe és bandája lép fel, 9-én Dzsúdló, 10-én pedig a Margaret Island ismert és szeretett folkos dallamaira pöröghetünk egyet.

Készültök már?

Lesznek természetesen ingyenes koncertek is: a múzeum igazgatóságának udvarán (Káptalan u. 5.) zenél majd a Kubalibre, az Analog Balaton, a Freakin’ Disco, WakeUp 1230 – a Múzeum Utca Plusz programsorozat keretében.

A koncertek 20.00-kor kezdődnek. A védettségi igazolvány ne maradjon otthon!

Részletek, program, árak ITT.

Irány Villány! Július 9-én startol a Rozé Fesztivál

Még véget sem ért az előző hétvégi kavalkád, július 9-én már itt a következő buli: idén már 10. alkalommal rendezik meg a villányi Rozé Fesztivált, amely a rózsaszín ital karakteréhez illő fiatalos, lendületes programokkal várja a bor városába érkezőket. Nagyszínpadi koncertek, maraton, gyerekprogramok, finom borok, gasztronómiai különlegességek – ezekre számíthatunk, ha „leköltözünk” Villányba a második júliusi hétvégén.

Nem marad el a rozémaraton, lesz jelmezmustra is

Egy kis ízelítő: ott lesz a fesztiválon a pécsi Made in B zenekar is, akik július 10-én mutatják meg legújabb dalukat (és videóklipjüket), amit épp a bor városa inspirált. Az Elviszlek Villányba című hangulatos nótát egyébként június közepétől hallhatjuk már a színpadokon.

Itt még több részletet találtok.

Kincsek között élünk: kerékpártúra Baranya csodás tájain

Kicsit távolabb a városi nyüzsgéstől, 2021-ben 12. alkalommal hirdették meg az 50 kilométeres ormánsági biciklitúrát, melyen a megye legszebb vidékeit, városkáit ismerhetjük meg. A kirándulás Sellyéről indul július 10-én 9 órakor, az útvonal szerint a bringások Drávaiványi, Drávasztára, Révfalu (itt lesz az első megálló), Szentborsós (itt ebédel egyet a csapat), Felsőszentmárton, Drávakeresztúr, Markóc (benézhetünk a helyi kézművesvásárba), Drávafok útvonalon haladnak, Bogdása után pedig Sellye a végállomás.

Minden információ a Sellye Városi Művelődési Ház plakátján olvasható a nevezésről, indulásról, bónuszprogramról.

Made in Pécs fesztivál – nyári kiadás

Hét helyszínen – Pécsi Est, Trafik, Made in Pécs Café, Nappali, Ti-ti-tá, Szabadkikötő, Sárkány Barlang – rekordszámú pécsi produkcióval készülnek a szervezők a zenerajongóknak július 17-én, szombaton. Egyelőre sok infó még nincs az egynapos dzsemboriról, további részletek hamarosan érkeznek a fesztivál Facebook-oldalára.

Pécsi Nyári Színház – gyorsan váltsatok jegyet!

Idén 10 előadással várja a felhőtlen kikapcsolódásra éhes közönséget a Pécsi Nyári Színház a Káptalan Kertben július 18. és augusztus 16. között.

Hét társulat 10 előadással készül a színházrajongó pécsieknek.

A Bánfalvy Stúdió Páratlan páros című darabjával július 18-án lép fel, a L’art pour l’art Társulat Ember a falvédőről című műve július 22-én lesz látható, a kaposvári Csiky Gergely Színház a Furcsa párral július 24-én mutatkozik be, a Pesti Művész Színház Imádok férjhez menni című izgalmasnak ígérkező darabjával július 28-án kápráztatja el a szórakozni vágyókat.

Ne maradjatok le!

Később, augusztusban a Gergely Theáter Ami késik, nem múlik, és a Rátonyi Róbert Színház Cigányszerelem című műveit is megnézhetjük. Illetve a hagyományokhoz hűen a Pécsi Nemzeti Színház egy vadonatúj produkciót alkotott: A miniszter félrelép című bohózatot négy alkalommal is eljátssza a társulat augusztusban.

Gyorsan vegyétek meg a jegyeket, nehogy lemaradjatok kedvenc előadásotokról!

Műsornaptár, jegyvásárlás, Covid-infók itt találhatók.

Művészet a természetben – kirándulás a nagyharsányi szoborparkban

A hónap végéhez közelítve és egy kicsit talán elcsendesedve, július 24-én szombaton idegenvezető kalauzolásával járhatjuk be a nagyharsányi szoborparkot, ahol 1967-től kezdődően az egyes alkotói periódusok legjellemzőbb munkáit és magát az alkotóműhelyt ismerhetjük meg.

Körbeülhetjük a Szimpozion asztalt, megnézhetjük a színházi előadásoknak helyt adó Amfiteátrumot, bekukkanthatunk a Meditáció kertjébe és megtekinthetjük a Kőesést. Zárásaként végigjárhatjuk a 2020-ban átadott panorámasétányt, ahonnan a magasból is vethetünk egy pillantást a szoborpark alkotásaira – ígéri a szervező Duna-Dráva Nemzeti Park.