Ez komoly? Most már tényleg ilyen lesz az egész nyár?!

Májusban még úgy tűnt, igazán forró nyarunk lesz, akkor röpködtek a 30 fokok. Azóta? Ha két nap egymás után jó idő van, és ez véletlenül hétvégére esik, az már szinte az örömünnep kategóriába esik. Megnéztük, mi várhat ránk a nyár végéig.

hirdetés

Reggel folyik a tipródás, mit vegyünk fel, nap közben azután rájövünk, úgyis rosszul döntöttünk, a nyári időjárás ugyanis eddig szinte kiszámíthatatlan: ha jó idővel nyitunk, délutánra menetrendszerűen jön a rossz idő. Oké, Medárd esős volt, de június 8-a óta már letelt a negyven nap, és semmi változás. Megnéztük a nagy időjárás-portálokat, mi várhat ránk.

Az Országos Meteorológia Szolgálat egyhetes előrejelzése már a hét végére sem biztat semmi jóval: vasárnap a változatosság kedvéért esni fog az eső, és a jövő héten is készülhetünk záporra, zivatarra két napsütéses időszak között. Tartós kánikulának se híre, se hamva.

Az Időkép 30 napos előrejelzése már szombatra is mond némi csapadékot, vasárnap pedig el ne induljunk esőkabát nélkül. De nézzük, mit jósolnak a következő hetekre. Július végén, augusztus elején 30-32 fok is lehet, de a viharok, felhőszakadások nem hagynak el minket. Az előrejelzések szerint augusztus közepén számíthatunk egy jó pár napra, amikor zavartalan lesz a napsütés, és az igazi nyári meleggel, de nem sivatagi kánikulával társul – 28-31 fok lehet, a 40 fokos hőségre a jelek szerint idén nyáron nincs esély (nem véletlen, hogy eddig még hőségriasztást sem kellett elrendelni.)

A világ egyik legismertebb időjárásportálja, az Accuweather júliusi előrejelzése szinte hemzseg az egyes napoknál feltüntetett „néhány zivatar” és „heves zivatarok” bejegyzésektől, a jelek szerint ők sem kecsegtetik a pécsieket jó idővel.

Augusztusra viszont ad némi reményt: jelen állás szerint egészen augusztus 17-éig napos, esetleg enyhén felhős időt jelez a portál, 29-31 fokokkal (azaz a rettentő kánikulára senkinek sem kell készülnie, de strandidőre van kilátás). A sokéves tapasztalat szerint augusztus 20-a körül mindig elromlik az idő, a jelek szerint idén sem lesz ez másként, hiszen a hónap végén már csak 23-24 fok lehet, és itt-ott eső. Bár ezt nyáron már idén megszoktuk.